Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч з парламентською делегацією Французької Республіки, яка перебуває з візитом в Україні. У зустрічі взяли участь голова групи дружби Франція-Україна у Національних Зборах Валерія Фор-Мунтян, голова групи дружби Франція-Україна у Сенаті Надія Сологуб, член Комісії у закордонних справах Національних зборів Франції Анн Жанте та Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен.

«Від імені керівництва Парламенту України хочу подякувати вам за тісну співпрацю і цей дружній візит, а також за незмінну підтримку Францією України у її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність. Наша держава високо цінує зусилля Франції у рамках Нормандського формату. Також ми вдячні за принципову згоду взяти участь у саміті Кримської платформи, який відбудеться у серпні», – сказала Заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк.

За її словами, у Верховній Раді також очікують на запланований та успішний візит в Україну Президента Франції Еммануеля Макрона, що ще більше зміцнить двосторонні відносини між нашими країнами.

«Розраховуємо, що Франція підтримає надання Плану дій щодо членства України в НАТО, адже саміт НАТО в Брюсселі вкотре підтвердив, що Україна стане членом Альянсу саме через ПДЧ. Тому ми в Україні розуміємо, що наразі це питання виключно політичне», – підкреслила Олена Кондратюк.

Не менш важливим, на переконання Заступниці Голови Парламенту, є міжпарламентський діалог між Україною та Францією. Зокрема, вона закликала представників парламентської делегації Франції донести до своїх колег важливість Кримської платформи, спільної протидії дезінформації, захисту прав людини на тимчасово окупованих Росією територіях України в Криму, на Луганщині й Донеччині.

«Для керівництва наших груп дружби безумовно є важливими питання територіальної цілісності та суверенітету України. Ми дуже пильно стежимо за тим, як розвиваються події в Нормандському форматі та щодо Мінських домовленостей», - сказала своєю чергою Валерія Фор-Мунтян.

Олена Кондратюк відзначила, що Верховна Рада України також надає значної уваги розвитку та зміцненню соціально-економічних відносин з Французькою Республікою. «Одним з позитивних прикладів такої співпраці стало голосування конституційною більшістю Верховної Ради за чотири українсько-французькі міжурядові угоди на загальну суму один мільярд триста мільйонів євро. Одна з цих угод, зокрема, передбачає покращення якості питної води у Києві та на Луганщині», – наголосила вона. Олена Кондратюк підкреслила, що дуже цінною є підтримка Франції у питаннях соціально-економічного відновлення східних областей України, що постраждали від російської агресії, та особисті візити французьких парламентаріїв до цих регіонів.

Також піж час зустрічі сторони обговорили участь жінок в політиці, забезпечення рівних прав і можливостей жінок на представництво в національних парламентах.

«Вдячна пані Валерії Фо-Мунтян за наставництво й амбасадорство, адже вона брала активну участь в Українському жіночому конгресі.  Завдяки гендерним квотам вперше у Верховній Раді IX скликання ми маємо 21 відсоток жінок-депутаток. Але ми підняли планку ще вище, і на наступних парламентських виборах у виборчих списках партій має бути 40 відсотків  жінок», – сказала О. Кондратюк.

Вона зауважила, що досвід Парламенту Франції, де близько 40 відсотків депутатів є жінками, – завжди був прикладом для України в питаннях гідності, рівності та поваги до жінок в політиці.

Користуючись нагодою, Заступниця Голови Верховної Ради запросила парламентаріїв Франції взяти участь в урочистостях з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Своєю чергою представники парламентської делегації Франції передали запрошення Олені Кондратюк від голови Сенату Французької Республіки відвідати цю країну у рамках міжпарламентської співпраці.

«Для французького Парламенту дружба з Верховної Радою України є надзвичайно важливою. Між нашими міжпарламентськими групами дружби є потужні зв’язки. Для французького Парламенту також важливі питання гендерної рівності, кібербезпеки в контексті гібридної війни, сталого розвитку, економічної співпраці та політичного діалогу», – зазначила Валерія Фор-Мунтян.

«Такі спільні зустрічі та поїздки, безумовно, об’єднують нас навколо європейських цінностей, та демонструють справді дружній характер відносин між нашими країнами», – зазначила Олена Кондратюк.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28