Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч зі співдоповідачами Моніторингового комітету ПАРЄ Алфредом Хеєром та  Біргіром Торарінссоном.

Від імені керівництва Верховної Ради Олена Кондратюк подякувала Парламентській Асамблеї Ради Європи за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої країни у міжнародно визнаних кордонах.

«Україна зі свого боку докладає зусиль для зміцнення Ради Європи як з точки зору підтримки авторитету цієї інституції, так і підтримки її фінансової спроможності», - зазначила вона. Водночас Олена Кондратюк нагадала нашим європейським колегам, що рішення ПАРЄ відновити права російської парламентської делегації в Асамблеї є неприйнятним для України. "Для нас воно стало ударом прямо в серце і також певним свідченням нівелювання міжнародного права", - підкреслила вона.

Олена Кондратюк висловила сподівання, що моніторингова місія ПАРЄ зверне особливу увагу та відобразить у своїй доповіді грубі порушення окупаційною російською адміністрацією прав людини на тимчасово окупованих територіях України – в Криму і в окремих районах Донецької та Луганської областей.

«Особливо жорстко і цинічно Росія переслідує кримських татар. Тому окремо хотіла би відзначити, як позитив, резолюцію «Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму», ухвалену Асамблеєю 23 червня цього року. Але тут потрібна системна політика несприйняття і засудження таких дій РФ», - зазначила віцеспікерка українського Парламенту.

Вона наголосила, що для України принципово важливо, щоби заплановані на вересень вибори у Держдуму Російської Федерації на окупованих територіях не визнавалися міжнародною спільнотою, в тому числі Парламентською Асамблеєю Ради Європи.

«Категорично не можна допустити, щоби до складу російської делегації у ПАРЄ потрапили незаконно обрані на окупованих українських територіях депутати Держдуми. Україна сподівається на збереження жорсткого санкційного режиму проти РФ. На сьогодні - це найбільш ефективний засіб стримування російської агресії проти України. І ми також розраховуємо на подальшу підтримку ПАРЄ у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету України», - підкреслила Олена Кондратюк.

На її переконання, Росія розуміє лише мову сили та санкцій, а без припинення російської агресії та деокупації території України неможливо відновити безпеку та повагу до верховенства права в Європі.

Заступниця Голови Верховної Ради також підкреслила, що, незважаючи на різні політичні сили, представлені у законодавчому органі - питання відновлення територіальної цілісності України та продовження санкцій проти країни-агресора є непохитною позицією Парламенту та української делегації в ПАРЄ, яку очолює народна депутатка Марія Мезенцева. «Ми можемо представляти монобільшість чи опозицію, різні фракції, але на рівні ПАРЄ Україна виступає як одна єдина команда», - зазначила Олена Кондратюк.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31