Найбільшим проявом поваги до Конституції України є дотримання її положень кожним громадянином, адже закон - один для всіх. Про це сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час урочистого засідання Парламенту з нагоди 25-річчя Конституції.

Дмитро Разумков зазначив, що ухвалення Основного Закону 25 років тому дало «дорожню карту» на шляху демократичного розвитку України. Він підкреслив, що Конституція наділила та затвердила права та свободи громадян.

«У той же час ми повинні не забувати і  про наші  конституційні обов'язки. Вони також закріплені в Конституції нашої держави. Саме їх дотримання буде найбільшим проявом поваги до Конституції. Адже цей принцип починає діяти з кожного із нас, тому що закон - один для всіх», - сказав Голова Парламенту.

Він відзначив важливість дотримання цих цінностей. «Якщо ми не будемо їх дотримуватися - це буде вже не зовсім Україна. Точніше - зовсім не Україна. Тому що наша земля є невіддільною від свободи, демократії, верховенства права та людяності», - наголосив Дмитро Разумков.

Голова Парламенту також додав, що Основний Закон має слугувати  для української влади дороговказом, щоб завжди працювати на інтереси країни заради українського народу, його майбутнього та держави.

Як зазначив Дмитро Разумков, у Конституції закріплено ті права, за які упродовж багатьох років українці боролися як нація.

«Однак сказати, що конституційний процес завершився з прийняттям Основного Закону - буде неправильно. Він триває доти, допоки існує держава та розвивається суспільство», - сказав він.

За його словами, сучасний етап конституційної модернізації України характеризується поглибленням верховенства права, вдосконаленням існуючої системи державного управління та розвитком місцевого самоврядування і територіального устрою.

Голова Верховної Ради нагадав, що в 2019 році в Конституцію були внесені важливі зміни - закріплено стратегічний курс України в Європейський союз і НАТО.

«В умовах анексії та окупації частини території України надважливим завданням виступає поширення дії Основного Закону на всю територію нашої держави, забезпечення її цілісності і недоторканності у межах існуючих міжнародно визнаних кордонів, поглиблення конституційних гарантій територіального устрою України», - сказав Дмитро Разумков.

 

Також він зазначив, що невід’ємною частиною конституційної модернізації України є розвиток місцевого самоврядування, завершення та реалізація в повному обсязі реформи децентралізації.

«Водночас всі повинні пам'ятати, що зміни до Конституції повинні бути максимально виваженими, обережними та обдуманими. Тому що будь-яка, навіть маленька, помилка може призвести до глобальних наслідків. Іноді - катастрофічних», - підкреслив Голова Парламенту.

Він наголосив, що питання вдосконалення та модернізації Основного Закону залишаються актуальними для Парламенту, а результат буде залежати від спільної роботи.

«Саме Парламент є моделлю суспільства, який представляє нашу різноманітну країну. І якщо ми хочемо стрімкого розвитку держави, маємо тут, у стінах Верховної Ради, прагнути політичного консенсусу. І не лише прагнути, але й досягати його», - зазначив Дмитро Разумков.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18