Місцеві ради всіх рівнів мають працювати злагоджено та досягати згоди з важливих для громади питань. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час виступу на VIII Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування у Львові.

Він відзначив необхідність співпраці центральної та місцевої влади. «Я вважаю, що спільна робота повинна бути і в Парламенті. Сподіваюся, нам це вдається, ми дуже часто досягаємо консенсусу з багатьох питань. Таку ж саму роботу я хотів би бачити на рівні всіх рад, починаючи від Верховної, закінчуючи сільською. Люди точно не розуміють чвар. Для них всі ми - єдина влада. Тут не буде більшості або опозиції. А буде питання, чи якісно ти робиш свою роботу», - сказав Дмитро Разумков.

Водночас Голова Верховної Ради акцентував на необхідності будувати партнерські відносини як по вертикалі центральна-місцева влада, так і на горизонтальному рівні між регіонами.

“Центральна влада не може ефективно виконувати свої функції без допомоги місцевої. А органи місцевого самоврядування не можуть зробити життя мешканців більш якісним без допомоги Києва - Верховної Ради, Президента України, Кабінету Міністрів. Ми всі це добре розуміємо. Паралельно повинні вибудовуватися і горизонтальні зв’язки”, - сказав Дмитро Разумков.

Голова Парламенту нагадав, що нещодавно відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді.

Дмитро Разумков зазначив, що одним із актуальних питань для учасників зустрічі було врегулювання заборгованості суб’єктів ринку природного газу та супутніх ринків.

«Це врегулювання ситуації, яка склалася після підняття тарифів. Виклик був і для місцевої влади, і для центральної, і для громадян. У подальшому ми повинні розуміти, що до таких процесів треба готуватися заздалегідь. Потрібно пояснювати людям, як це відбуватиметься», - сказав він і додав, що роз’яснення питання є відповідальністю влади всіх рівнів.

Голова Верховної Ради повідомив, що наступного пленарного тижня планується розгляд у першому читанні Проекту Закону "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (№3508-д).

Крім того, Дмитро Разумков наголосив на важливості завершення реформи децентралізації, фінальним етапом якої має стати ухвалення відповідних змін до Конституції України.  Він зауважив, що для затвердження такого законопроекту має бути консолідація політичних сил у Парламенті, оскільки для остаточного його схвалення необхідно 300 голосів народних депутатів.

«Впевнений, що реформа децентралізації - одна з найбільш успішних, тому що на місцях є велика кількість людей, які добре знають проблеми свого міста, об’єднаної територіальної громади, області. І розуміють, що треба робити насамперед», - зазначив Голова Верховної Ради.

Водночас він висловив сподівання, що для успішного проведення реформ в Україні докладатиме зусилля не лише центральна влада, але й місцева.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30