Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою висловив сподівання на збереження високої динаміки відносин Києва та Вільнюса.

«Ми дуже цінуємо партнерство, яке склалося з Балтійськими державами, зокрема з Литвою. Для нас це не лише слова. Ми пам’ятаємо, хто з самого початку, в найбільш важкі часи, починаючи з 2014 року, стояв поряд із нами», – сказав Голова українського Парламенту на зустрічі з Президентом Литви, який перебуває з офіційним візитом у Києві.

Голова Верховної Ради подякував за ухвалення «Резолюції Сеймасу про довгострокові керівні принципи та нерозривність зовнішньої та європейської політики Литви» в грудні 2020 року, в якій висловлюється підтримка України в пріоритетних для нас напрямах.

За словами Голови Парламенту, важливо, щоб Україна та Литва залишалися сталими партнерами не лише у двосторонньому форматі та форматі «Балтік+», але й на різних міжнародних майданчиках, а саме в ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ. «Литва виступає не лише партнером, але дуже часто й адвокатом інтересів нашої держави», – зазначив він.

Окремо Дмитро Разумков відзначив співпрацю в рамках ООН. Голова Парламенту наголосив, що Україна цінує підтримку Литви в питаннях безпеки. Він також висловив вдячність за допомогу в лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців, які пройшли війну на сході України.

«Безпека для нас – не лише слова. Триває війна на сході нашої держави, тимчасово окуповані території Донбасу, анексований та окупований Крим. Сьогодні ми отримали звістку про те, що, на жаль, загинув наш військовослужбовець», – сказав Дмитро Разумков.

Він зазначив, що в останні тижні та місяці погіршилася ситуація на сході України та порушується перемир’я, яке зберігалося протягом багатьох місяців.

Дмитро Разумков підкреслив, що національна безпека включає в себе економічну та енергетичну складову. «Мені дуже приємно констатувати, що ми маємо спільний погляд на «Північний потік-2». На жаль, ми не можемо його розцінювати як економічний проект», – сказав він.

«Українська держава завжди була і залишається надійним та відповідальним транзитером газу. Але держава-постачальник використовує це не як бізнес, або економічну співпрацю, а як механізм тиску на Україну», – зазначив Голова Парламенту.

За його словами, якщо буде добудовано газопровід «Північний потік-2», то він нестиме загрозу не лише для України, але й для європейських держав, оскільки буде використовуватися для політичного тиску.

«Я мав можливість поспілкуватися з цього приводу з колегами з Литви та Польщі. І ми займаємо  єдину позицію з цього питання. Для нас і для вас важливим є збереження тих санкцій, які введені по відношенню до «Північного потоку-2», а може й їх розширення. Тому що це єдиний дієвий механізм по відношенню до постачальника», – наголосив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради України також підняв питання щодо порушення прав і свобод людини в Криму.

«Ситуація, на жаль, зберігається перманентною протягом вже багатьох років, а іноді навіть і погіршується. Порушуються не лише закони і Конституція України, – тому що Крим це частина саме нашої держави, як кому б не хотілося. Порушуються всі можливі норми міжнародного права», – сказав він.

Дмитро Разумков висловив сподівання на підтримку Литви, зокрема, в питанні доступу до Криму Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, які мають забезпечити дотримання прав людини.

«Фактично Росія сьогодні перетворює український Крим в свою мілітаризовану базу і використовує виключно для таких інтересів, це загроза не лише для нашої держави, а й для Причорноморського регіону, багатьох держав Східної та Центральної Європи», – підкреслив Голова Парламенту.

Своєю чергою, Президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда висловив підтримку Україні та підкреслив, що  двосторонні відносини наших держав мають великий потенціал.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43