Заступниця Голови Верховної Ради України провела онлайн-зустріч з колишнім Президентом Європейського Парламенту Петом Коксом, депутатом Європарламенту і доповідачем з питань України Міхаелем Ґалером, представниками генерального директорату Європарламенту з питань зовнішньої політики ЄС та Національного демократичного інституту в Україні.

Під час зустрічі обговорювалася підготовка до наступного раунду Діалогів Моне, рекомендації резолюції Європарламенту щодо виконання Угоди про асоціацію України для Верховної Ради, хід парламентської реформи.

“Ми працюємо над новою брендинговою стратегією Верховної Ради, яка готується очолюваною мною робочою групою. Ця програма називається “Відкрита Рада”, а її мета - відновлення довіри до парламенту через позитивні зміни в репутаційній складовій діяльності Верховної Ради”, - зазначила під час зустрічі Олена Кондратюк.

За словами віцеспікерки важливою складовою “Відкритої Ради” є ухвалення Етичного Кодексу народного депутата.

“Ми прагнемо задати якісно нові стандарти того, як має вести себе народний обранець при виконанні депутатських обов'язків. Адже правдою є те, що більшість громадян України оцінює діяльність Ради саме через призму поведінки кожного окремого депутата”,  - зазначила Олена Кондратюк.

Користуючись нагодою, Заступниця Голови Верховної Ради звернулася до Пета Кокса та учасників зустрічі з проханням надати експертну допомогу в розробці такого Етичного Кодексу на основі кращих європейських практик. Своєю чергою Пет Кокс запевнив, що український парламент може розраховувати на таке сприяння.

Віцеспікерка також проінформувала колег з Європарламенту про ті питання, які викликають стурбованість в української опозиції у Верховній Раді.

“Насамперед, це те, що  законопроекти, підготовлені парламентською меншістю, почасти ігноруються монобільшістю і не ставляться до порядку денного. Ми також очікуємо і докладаємо зусиль для того, щоб статус і права опозиції були закріплені та гарантовані на рівні закону або змін до Регламенту”, - зауважила Олена Кондратюк.

Водночас учасники зустрічі відзначили такі позитивні зрушення в реформуванні Парламенту, як запуск “сенсорної кнопки” для забезпечення персонального голосування. А також важливі зміни в роботі Апарату Верховної Ради, які очікуються в разі ухвалення в другому читанні законопроекту «Про парламентську службу».


Окрім того, Заступниця Голови Верховної Ради проінформувала про законодавчі ініціативи, спрямовані на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків при формуванні парламентських Комітетів.

“Вкрай актуальним є заклик Європарламенту до Верховної Ради – ратифікувати Римський статут і Стамбульську конвенцію про запобігання і боротьбу проти насильства над жінками”, - наголосила Олена Кондратюк.

На завершення сторони домовилися про наступну зустріч у Брюсселі для обговорення подальших спільних дій та продовження Діалогів Моне.

В онлайн-зустрічі також взяли участь представники генерального директорату Європарламенту з питань зовнішньої політики ЄС Максиміліан Шродер, Джерард Квіль та Лора Іберж, директор НДІ в Україні Ієн Т. Вудвард, заступниця директора НДІ Натія Джикія, менеджерка парламентської програми НДІ Ярина Одинак.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30