Заступниця Голови Верховної Ради України закликала максимально ефективно відпрацювати останній сесійний тиждень у Парламенті, аби дати відповіді на найважливіші питання, які реально хвилюють громадян. Зокрема, щодо вакцинації від коронавірусу, локдауну та Держбюджету на 2021 рік.

«Громадяни України чекають від влади, Уряду, Парламенту як інституції відповіді, чого очікувати від локдауну, який з якогось дива заплановано Урядом на 8 січня. На жаль, як і з карантином вихідного дня, Кабмін знову не радився з Парламентом. Людей турбує, які будуть наслідки цього локдауну для країни, економіки, малого бізнесу, для найманого працівника та всієї бюджетної сфери. Яку допомогу від держави і яку компенсацію отримають люди за період жорстких карантинних обмежень», - зазначила Олена Кондратюк під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп.

Ще одне питання, яке на її думку хвилює cуспільство, – це масова вакцинація від COVID-19, яка вже розпочалася у Великобританії та США, планується у Канаді та Європейському Союзі.

Заступниця Голови підкреслила, що у США було підготовлено понад 600 центрів з вакцинації від коронавірусу з урахуванням наявності спеціального холодильного обладнання. Водночас, Європейський Союз сформував портфоліо з різних вакцин, уклав контракти з шістьма виробниками і вже закупив більше 300 млн доз вакцини. Також вона звернула увагу, що в ЄС домовилися про паритетний розподіл вакцини між країнами відповідно до кількості населення, а масова вакцинація в Євросоюзі розпочнеться вже у січні 2021 року.

«При цьому досі ніхто достеменно не знає і не розуміє, коли ж від коронавірусу почнуть вакцинувати українців. За розрахунками МОЗу, на першому етапі треба вакцинувати 20 млн українців з груп ризику, включно з літніми людьми. Єдині домовленості, які має Україна, це отримання в першому півріччі 8 млн доз вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX. Цього вистачить лише на 4 млн громадян при потребі у 40 млн доз вакцини», - зауважила Олена Кондратюк.

Вона також звернула увагу на висновки президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про те, що життя людей рятуватимуть не стільки вакцини, а те, яким чином буде підготовлений та організований процес вакцинації в кожній країні.

«Тому я переконана, що Верховна Рада має терміново підняти перед Урядом і взяти під свій парламентський контроль питання підготовки до масової вакцинації від коронавірусу в Україні. А також забезпечення всіх українців, які цього потребують, безкоштовною вакциною, в достатній кількості», - підкреслила Олена Кондратюк.

Вона нагадала, що особисто на годинах запитань до Уряду і на різних нарадах піднімала питання щодо поставок вакцини в Україну перед Прем‘єр-міністром та Міністром охорони здоров’я.

 «Нас запевняли, що все гаразд. Що ми знаходимося в стадії переговорів, що ми в якійсь черзі на вакцину. Однак існуючих на сьогодні домовленостей явно недостатньо для покриття потреб України. Також турбує готовність інфраструктури до масової вакцинації українців. Тільки зараз починають розбиратися, а що у нас з пунктами вакцинації, що з холодильниками в медпунктах та логістикою доставки вакцини в регіони. Тому нам потрібно цього тижня на годині запитань до Уряду заслухати Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з чіткими відповідями стосовно локдауну та вакцинації від коронавірусу», - наголосила Олена Кондратюк.

Окремо Заступниця Голови Верховної Ради подякувала Європейському Союзу за надання Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги для подолання негативний наслідків COVID-19. Олена Кондратюк висловила сподівання, що ці кошти будуть використані за призначенням.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30