Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у Дискусії високого рівня щодо посилення ролі Верховної Ради України в досягненні Цілей сталого розвитку. Захід проводився в рамках реалізації проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи.

Перший заступник Голови Парламенту наголосив на важливості реалізації Цілей сталого розвитку для досягнення кращого та стабільнішого майбутнього.

«Для України Цілі сталого розвитку — це амбітні завдання, які повністю збігаються з внутрішніми національними інтересами. Цілі можуть стати орієнтирами для визначення державних стратегічних пріоритетів», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Учасники заходу розглянули кращий досвід національних парламентів Європейського Союзу щодо реалізації Цілей сталого розвитку та можливість його застосування у вітчизняній практиці з урахуванням особливостей функціонування Парламенту України.

За словами Руслана Стефанчука, досягнення Цілей сталого розвитку потребує комплексного підходу, взаємодії між депутатами, комітетами, Урядом, бізнесом та експертами в різних сферах. Співпраця у форматі "Президент-Парламент-Уряд" має відігравати в цьому процесі ключову роль.

Перший заступник Голови Парламенту наголосив на необхідності підвищення ролі Верховної Ради України в досягненні Цілей сталого розвитку та, за результатами обговорень, запропонував:

— Кабінету Міністрів України надіслати на розгляд Верховній Раді України Добровільний національний огляд щодо стану виконання Україною Цілей сталого розвитку, презентований у липні 2020 року;

— організовувати комітетські слухання з розгляду питань реалізації Цілей сталого розвитку, які співвідносяться з предметами відання комітетів Верховної Ради України. А також рекомендував Комітету з питань економічного розвитку відіграти координаційну роль і підсумувати результати розгляду доповіді комітетами;

— проводити на щорічній основі парламентські слухання з питань досягнення Україною Цілей сталого розвитку та визначити Комітет з питань економічного розвитку відповідальним за їхню підготовку;

— Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України спільно з Апаратом Верховної Ради України скоординувати діяльність для проведення самооцінки Парламенту щодо досягнення Цілей сталого розвитку.

Руслан Стефанчук відзначив готовність Міжпарламентського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні надати експертну та технічну підтримку в проведенні такої самооцінки.

За його словами, важливим є планування Верховною Радою України законотворчої діяльності, забезпечення комплексного підходу, що матиме позитивний вплив на розвиток країни.

Перший заступник Голови Верховної Ради України подякував Програмі розвитку ООН в Україні та делегації Європейського Союзу за постійне партнерство в розбудові спроможності Парламенту України, а також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00