У вівторок, 23 червня засідання Парламентської Асамблеї Україна-Польща проходить у режимі відео-конференції під головуванням Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Віце-маршалка Сейму Республіки Польща Ришарда Терлецького.

Заступниця Голови Парламенту, відкриваючи засідання, наголосила, що саме український і польський парламенти повинні відіграти одну з ключових ролей у здійсненні доброзичливого і системного українсько-польського діалогу, - підкреслила віцеспікерка. На її думку, засідання Парламентської Асамблеї відкриє нові горизонти успішного співробітництва між нашими близькими і дружніми сусідніми державами.

«Наші народи і країни не мають права на непорозуміння, особливо враховуючи складне історичне минуле, в якому завжди грав руйнівну роль фактор Росії, - сказала віцеспікерка. -  Ми в Україні добре знаємо, що таке агресія, що таке війна. Я хочу, дорогі друзі, щоб ми усі розуміли, що війна проти нас триває, що вона поруч, що Україна заплатила і продовжує платити непомірно високу ціну, щоб бути частиною великої європейської родини. Це - кривава ціна нашої свободи і нашого вибору».


Олена Кондратюк подякувала Республіці Польща за ту підтримку і допомогу, яку вона надає Україні в час великих випробувань. «Ми високо цінуємо принципову і послідовну підтримку України на шляху інтеграції до Європейського Союзу та Північноатлантичного Альянсу, - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради і підкреслила: - Знаю, голос Польщі був чітким і потужним, коли 12 червня ц.р. Альянсом приймалося рішення про приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО».

 Віцеспікерка впевнена, що українці і поляки не мають постійно бути заручниками трагічної історії.  «Нам під силу творити майбутнє, в якому не буде взаємних кривд, стереотипів, упереджень чи недовіри, а лише бажання жити і співпрацювати в об’єднаній європейській родині», - наголосила політикиня.

Учасники заходу обговорюють актуальні питання двосторонніх відносин на теми:

- Діяльність Верховної Ради України та Сейму і Сенату Республіки Польща з метою підтримки економічної та соціальної стабільності у зв'язку з пандемією COVID-19;

- Безпека в регіоні (інформаційні війни, кібератаки та гібридні загрози);

-  Українсько-польське співробітництво у військовій та енергетичній сферах, допомога на розвиток та гуманітарна допомога;

- Українсько-польські торговельно-економічні відносини. Інфраструктура, пункти пропуску, митні правила, становище трудових мігрантів;

-  Соціальний розвиток. Співпраця в галузі освіти (польське шкільництво в Україні і українське в Польщі);

 - Українсько-польський діалог з історичних питань.

За результатами обговорення сторони планують прийняти спільну декларацію XII сесії Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00