Заступниця Голови Верховної ради України Олена Кондратюк представляє жіноцтво в президії Верховної Ради. Вона також є співголовою одного з найбільших міжфракційних об’єднань «Рівні можливості», яке діє з 2011 року. «Голос України» поспілкувався з політикинею про те, чи стоїть на порядку денному українських парламентаріїв гендерне питання, і як працюється жінці в українському політикумі.

В інтерв'ю парламентській газеті Олена Кондратюк наголосила, що гендерна рівність, створення рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків — це запорука сталого розвитку українського суспільства. "В Основному Законі нашої держави гарантується рівність прав чоловіків та жінок. Ці норми потрібно наповнювати реальним практичним змістом. Такий паритет, там, де це можливо, має бути усталеною суспільною практикою. Досягнення гендерної рівності — це також необхідна передумова успішної європейської інтеграції України, виконання наших міжнародних зобов’язань", - зазначила вона.
На її переконання та за результатами багатьох досліджень, гендерний паритет у політиці, економіці, бізнесі, освіті, військовому секторі, багатьох інших сферах призводить до більшого зростання економіки, розбудови держави, загального добробуту, досягнення миру та кращих стандартів безпеки. "Пишаюсь тим, що саме ми, жінки, зробили в Україні багато кроків та домоглися прийняття рішень, які створили для жінок нові можливості, що надихають. Якщо говоримо про політичне лідерство, то це запровадження гендерних квот у виборчому процесі, в партійних списках. Завдяки цьому вперше маємо рекордне жіноче представництво у Верховній Раді — 20 відсотків. Це дуже важливо, бо, як казала Мадлен Олбрайт у своєму зверненні до першого Жіночого конгресу: «Демократія без жінок неможлива»", - підкреслила політик і уточнила, що було скорочено перелік заборонених професій і робіт для жінок. За її словами, сьогодні в Збройних Силах України за контрактом служать понад 27 000 жінок, з них майже тисяча — це офіцери. Військові ліцеї та університети вперше відчинили свої двері для дівчат — майбутніх командирів. Сьогодні в українському уряді — третина міністерок. Але в ідеалі уряд має формуватися за принципом 50 на 50, як у Канаді. "Переконана, що ми також маємо потенціал наблизитися до 30—40-відсоткового представництва жінок у парламенті та в місцевих радах", - підкреслила Олена Кондратюк, зауваживши, що в Українському парламенті ще не було жінки — Голови Верховної Ради.
Також Заступниця Голови Парламенту зазначила, що гендерна рівність та забезпечення прав жінок є одним із високих стандартів Альянсу. "Такі жінки, як Клер, які займають високі позиції в НАТО, є натхненням для багатьох із нас. Мені імпонують слова генсека НАТО Єнса Столтенберга, який зазначив, що для НАТО мир і безпека — це не лише чоловічий світ. Що надання жінкам більших повноважень — це не лише правильно, а й розумно, бо це робить країни безпечнішими і стабільнішими", - наголосила вона.

Олена Кондратюк наголосила на зацікавленості України в отриманні рекомендацій, в імплементації передового досвіду країн НАТО в питаннях безпеки та оборони, а також стандартів забезпечення гендерної рівності. Вона повідомила, що планується проведення конференції «Жінки. Мир. Безпека» на весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка відбудеться в травні 2020 року.

Підсумовуючи, політикиня підкреслила надзвичайну важливість того, щоб політики, незважаючи на всі розбіжності, прагнули й уміли знаходити компроміс та консенсус. "Це одна з визначальних рис. Можу сказати, що вірю в цей парламент і в те, що це скликання зможе зробити багато доброго для країни. Зокрема й для того, щоб жінки почувалися в нашому суспільстві рівними й мали змогу реалізовуватися відповідно до своїх здібностей та прагнень", - зазначила Олена Кондратюк.


Повний текст інтерв'ю.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30