Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся у п’ятницю, 6 грудня 2019 року з делегацією  Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах на чолі з його Головою Девідом Макаллістером.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо інтенсифікації взаємодії на рівні парламентів країн-членів ЄС, створення нових програм для молоді та імплементації пропозицій за результатами діалогів Жана Моне.

Перший заступник Голови Верховної Ради України подякував Європарламенту за системну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також засудження російської агресії проти України.

Руслан Стефанчук відзначив, що в Україні всі з гордістю спостерігали за врученням премії ім. А.Сахарова Олегу Сенцову, водночас підкреслив, що близько 100 осіб ще залишаються ув’язненими з політичних мотивів, тому боротьба за визволення бранців Кремля триває. «Ми продовжуємо боротьбу та розраховуємо на непохитну підтримку наших партнерів, зокрема, щодо збереження санкцій та продовження політичного тиску на агресора», - наголосив політик.

Перший віце-спікер Верховної Ради України зазначив, що пріоритетами України на середньострокову перспективу залишатимуться питання щодо боротьби з гібридними загрозами, кібербезпека та кібероборона, розвиток стратегічних і цифрових комунікацій у сфері спільної політики безпеки таоборони. «Врегулювання ситуації на Донбасі, політико-дипломатичні кроки влади в контексті імплементації мінських домовленостей, припинення війни, а також деокупація Криму повинні залишатись пріоритетом порядку денного», - підкреслив Руслан Стефанчук.

Український політик зауважив, що пріоритетним для українців є продовження діалогу з Європейським Союзом: «У нас амбітні цілі, які потребують щоденної кропіткої роботи». За  словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, Угода про асоціацію з ЄС залишається дорожньою картою політичних і економічних реформ в Україні. «Ми налаштовані на максимально ефективне використання наявних можливостей для поглиблення співробітництва у пріоритетних сферах: енергетиці, митному співробітництві, цифровій економіці, юстиції та внутрішніх справах», - додав він і запропонував спільно з ЄС визначити галузі, в яких Угода про асоціацію потребує оновлення для покращення взаємовідносин.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також окремо зупинився на питанні щодо політики Східного партнерства. На його переконання, Східне партнерство є інструментом послідовної секторальної інтеграції України, Молдови і Грузії з ЄС. У цьому контексті політик звернувся до представників Європарламенту щодо підтримки у питаннях поглиблення співпраці ЄС із партнерами. Серед пріоритетів розвитку партнерства Руслан Стефанчук назвав створення зони вільної торгівлі та посилення безпекового сегменту. «Східне партнерство могло би стати транс-європейським проектом, який би поєднав інтереси ЄС, нашого регіону з Азією, і це вписується у стратегію ЄС-Азія зі сполученістю у частині інфраструктури та енергетики», - наголосив він.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформував присутніх про процес децентралізації, підтримку місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад.

Руслан Стефанчук також акцентував увагу на необхідності відкриття нових програм ЄС для молоді, університетів та академічних кіл та звернувся з цим проханням до європарламентаріїв. «Інвестувати в освіту і знання –  означає інвестувати у майбутнє України», - підкреслив політик.

Торкаючись питань щодо імплементації напрацювань діалогів Моне, Перший віце-спікер Верховної Ради України зазначив, що унормування відносин між владою і опозицією обов’язково відбудеться після ухвалення першочергових для країни законопроектів. На його думку, спочатку необхідно забезпечити стабільність економіки та посилити боротьбу з корупцією для відновлення довіри інвесторів – «щоб інвестор прийшов в країну».

Руслан Стефанчук назвав формат спілкування між представниками різних політичних сил у вигляді діалогів Моне «надзвичайно корисним» і підкреслив, що норми щодо забезпечення прав опозиції будуть відображені у новому регламенті Верховної Ради України.

Своєю чергою, Девід Макаллістер запевнив, що Європейський Парламент завжди підтримував і підтримуватиме Україну і Верховну Раду України. «Нас єднає налаштування на розвиток вашої країни і взаємозв’язків з Україною», - підкреслив він і додав, що важливим для побудови демократичної держави є розвиток культури діалогу і консенсусу у парламенті та захист прав опозиції.





Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30