Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся у середу, 20 листопада із Президентом Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, віцепрезидентом EUROSAI Мілославом Калою.

Учасники зустрічі акцентували увагу на важливості обміну досвідом у сфері аудиту бюджетних коштів та підвищення ефективності парламентського контролю.

Руслан Стефанчук наголосив на традиційно дружньому ставленні України до Чеської Республіки і підкреслив, що співпраця між країнами відповідає національним інтересам обох країн.

Перший заступник Голови Верховної Ради України зауважив, що за структурою економіки і підходами до державного управління обидві країни мають багато спільного, що «дає можливість навчатися один у одного».

Руслан Стефанчук поінформував Мілослава Калу про систему здійснення контрольних повноважень Верховною Радою України та назвав її ефективною у сфері якісного управління бюджетного коштами як на рівні парламентського контролю, так і на рівні аудиторських органів, зокрема, Рахункової палати України. «Особливо цінною така робота є у період бюджетного процесу, оскільки Рахункова палата здійснює експертну оцінку проєкту Державного бюджету», - зазначив він.

Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив на важливості плідних міжнародних відносин  національних аудиторських органівіз міжнародними партнерами. «Зважаючи на те, що хвороби у наших країн близькі, рецепти їх подолання також мають бути близькими, тому дуже важливо, щоб органи, на які покладається цей обов’язок, спільно працювали у цьому напрямку», - зазначив політик. 

Руслан Стефанчук назвав надзвичайно цінним проведення у травні-червні наступного року чергового ХІ Конгресу EUROSAY у м. Прага Чеської Республіки, на якому обговорюватимуться важливі питання щодо діяльності вищих органів аудиту. «Переконаний, що під час Конгресу будуть напрацьовані ті методики і рішення, які стануть у нагоді як для наших держав, так і для всіх учасників EUROSAY», - зазначив Руслан Стефанчук. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив, що українська делегація візьме участь у Конгресі, , а також зауважив, що незважаючи на деякі пророцтва кризи, певні негативні моменти можуть стати «місточками до відкриття нових можливостей для всіх».

Руслан Стефанчук запевнив Мілослава Калу, що всі корисні напрацювання, визнані на загальному європейському рівні як маркер якості, будуть адекватно імплементовані у вітчизняне законодавство. «Для нас надзвичайно важливо зберігати високий рівень якості вищих органів аудиту, дотримуватися підходів, які відповідатимуть європейським стандартам і цінностям, та формувати єдині ефективні методики», - підкреслив політик.

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, який взяв участь у зустрічі, підкреслив, що EUROSAY стане «вікном можливостей», а також повідомив, що Україна має намір провести аналогічний конгрес ARABOSAY із залученням представників 50 країн світу. «Ми готові допомагати нашим друзям у спільній роботі», - наголосив він. 

Своєю чергою Президент Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, віцепрезидент EUROSAI висловив вдячність українській стороні за можливість поспілкуватися з різними представниками органів влади та працівниками Рахункової палати України і засвідчив «тверду чеську позицію щодо ситуації, в якій опинилася Україна». За його словами, в рамках Конгресу планується широкий обмін досвідом між аудиторськими органами з 30 європейських держав, напрацювання методів боротьби з негативними явищами у бюджетній сфері, а також надання доступу 40 країнам до загальної бази даних аудиту.

У зустрічі також взяв участь Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15