У вівторок, 19 листопада 2019 року, в Українському Парламенті відбулося засідання Наглядової ради ЄС-ПРООН з парламентської реформи, на якому було затверджено план роботи Офісу парламентської реформи.

Метою проєкту та Офісу парламентської реформи є підвищення ефективності роботи Верховної Ради України, її контрольної функції, підзвітності і прозорості у виконанні своїх конституційних функцій.

Учасники зустрічі акцентували увагу на основних компонентах проєкту, таких як:

-         посилення ролі Парламенту у процесі проведення реформ в Україні з особливим акцентом на вдосконалення законодавчого процесу та парламентського контролю;

-         підтримка професійної модернізації Апарату Верховної Ради;

-         забезпечення прозорості, підзвітності та зв’язку між Парламентом і громадянами шляхом використання нових комунікаційних технологій та парламентської просвіти.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував Європейському Союзу та ПРООН за підтримку Українського Парламенту і зазначив, що Апарат Верховної Ради готовий до тісної взаємодії з міжнародними інституціями та Офісом реформ, задіяними у процесі реформування Парламенту. «Час вимагає швидких і ефективних дій, які вплинуть у подальшому не тільки на ефективність роботи Апарату, а й на Парламент в цілому», - наголосив він і додав, що Апарат готовий до реформ і відкритий до співпраці. Крім цього, Вячеслав Штучний окремо підкреслив, що найближчим часом заплановано розробку та прийняття законопроекту про парламентську службу, який стане передумовою якісної реформи Апарату Верховної Ради України.

За словами Керівника Першого відділу програм допомоги Представництва Європейського Союзу в Україні Мартіна Клауке, Парламент України має стати більш ефективним, підзвітним та прозорим у виконанні своїх конституційних функцій – законодавчої, контрольної та представницької, та здійснювати позитивний вплив на загальний процес виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Мартін Клауке також зазначив, що проведено великий обсяг аналітичної роботи, оцінені потреби Українського Парламенту та зроблені певні кроки. Він також запевнив у подальшій підтримці з боку інституцій Європейського Союзу та висловив побажання якнайшвидше побачити результати імплементації реформ. «Верховна Рада відіграє провідну роль у впровадженні реформ. Саме тому Європейський Союз радий співпраці, яка відбувається в рамках проєкту і тим перетворенням, які допоможуть Апарату Верховної Ради України стати ефективнішим», - наголосив представник делегації ЄС в Україні.

Заступниця Постійної представниці Програми розвитку ООН в Україні пані Манал Фоуані звернула увагу, що з моменту початку роботи проєкту у лютому повністю змінилася політична ситуація в країні – зокрема відбулися позачергові вибори і почала роботу нова Верховна Рада України, і це створило нові умови для трансформаційних змін. Вона додала, що проєкт може пишатися налагодженою співпрацею з Парламентом України і наголосила, що в умовах надзвичайного навантаження в плані законопроектної роботи, з яким мають справу народні депутати, надзвичайно важливо покращувати внутрішні управлінські процеси. «Це допоможе оптимізувати законопроєктну роботу, і тому реформа на часі, особливо у напрямку дигіталізації процесу», - зазначила вона і додала, що вміння працювати з новими технологіями дуже важливе для Апарату.

В.о. керівниці проєкту пані Олена Куліковська розповіла про основні досягнення проекту за період з лютого 2019 року. Команді вдалося здійснити чималу підготовчу роботу – провести низку оцінювань, щоб визначити потреби Верховної Ради України та її Апарату та, найголовніше - створити Офіс парламентської реформи, який виконує функції дорадчої групи керівництва Верховної Ради України та Апарату Парламенту. Ця робота є продовженням допомоги, яку надає ПРООН, у рамках положень «Дорожньої карти», розробленої у 2015 році, і продовженням проєкту «Рада за Європу». 

Олена Куліковська повідомила, що 25-27 листопада поточного року відбудуться заходи, на яких будуть презентовані напрацювання Офісу реформ Парламенту, зокрема, щодо планування законодавчих дій, запровадження кращих практик кадрових стратегій, реформування Апарату та комунікаційний інструментарій.

Керівниця Офісу парламентської реформи пані Євгенія Піддубна представила членам Наглядової ради план роботи Офісу на період до кінця 2020 року. Згідно з цим документом передбачається, що найближчим часом міжнародна організація-підрядник проведе функціональний аудит Апарату Верховної Ради та надасть свої рекомендації щодо вдосконалення внутрішніх процесів. Експерти Офісу парламентської реформи допоможуть у підготовці кадрової стратегії Парламенту, розробці проєкту закону про парламентську службу, розроблять комплексну концепцію програми парламентської просвіти та допоможуть запровадити електронний інструментарій до законодавчого процесу.

Вдосконалення законотворчого процесу, за її словами, передбачає зміцнення парламентського контролю, запровадження нових практик співпраці та координації між законодавчим та виконавчими органами. Першочергово у цьому напрямку необхідно розробити концепцію оновленого Регламенту Верховної Ради. 

Запровадження нових практик управління кадрами з метою поліпшення організаційної структури для зміцнення спроможності Апарату передбачає започаткування тренінгового центру при Верховній Раді, розробку тренінгової політики, запровадження світового досвіду в управлінні кадрами, Кодексу етики для співробітників Апарату, управління якістю роботи та оцінки врахування ґендерних аспектів у роботі співробітників Апарату тощо.

Ще одним важливим напрямком проєкту є впровадження Стратегії електронного парламентаризму з метою посилення парламентських комунікацій та громадянської освіти. Євгенія Піддубна приділила окрему увагу необхідності долучення громадськості до законодавчого процесу за окремими напрямками, удосконаленню процесу акредитації представників ЗМІ та співпраці з ними, створенню високотехнологічно оснащеного прес-центру. «Єдиний комунікаційний департамент, стратегічний рівень SMM планування, робота з соціальними медіа – це все є інструментами донесення інформації до громадськості в частині висвітлення роботи Парламенту», - зазначила вона. Амбітним планом є поширення парламентської просвітницької діяльності на медіа, іноземних гостей, дорослу аудиторію тощо. «Мова йде про план дій, спрямованих на відкритість Парламенту та залученість громадян до законодавчого процесу», - підкреслила Євгенія Піддубна.

Заступник Керівника Апарату - Керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк назвав результати роботи Офісу суттєвими та запропонував дати доручення комітетам Верховної Ради до 20 грудня внести свої пропозиції щодо законопроєктів, які б варто було реалізувати наступного року, - напрацювати план законодавчої роботи на 2020 рік. Він висловився за прийняття плану за основу.

За результатами зустрічі члени Наглядової ради, до якої входять представники всіх 3-х зацікавлених сторін – Представництва ЄС, ПРООН в Україні та Верховної Ради схвалили план роботи Офісу парламентської реформи.

 

Довідково:

Довідково: Проєкт базується на підтримці, яку вже декілька років надають Програма розвитку ООН та Європейський Союз для посилення Українського Парламенту, у тому числі досягненнях проєкту ЄС-ПРООН «Рада за Європу» (2016-2018 рр.)

Проєкт реалізується з урахуванням рекомендацій Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Верховної Ради (2015-2016 рр.) та відповідної постанови Верховної Ради України «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України»

Для надання більш цільової підтримки процесу реформування Парламенту в межах проекту створено Офіс парламентської реформи (ОПР), який виконує функції дорадчої групи керівництва Верховної Ради України та Апарату ВРУ під загальним керівництвом Голови ВРУ.

Проект парламентської реформи складається з наступних компонентів:

Компонент 1, #РадазаРеформи, спрямовано на просування ролі Парламенту в загальному процесі реформ, з особливою увагою до удосконалення законодавчого процесу та парламентського контролю.

Компонент 2, #ПрофесійнаРада, передбачає надання підтримки для професійної модернізації Апарату ВРУ шляхом фіналізації та виконання стратегічного плану розвитку та комплексного розвитку людських ресурсів.

Компонент 3, #ПрозораРада,  спрямовано на посилення прозорості, підзвітності та зв’язку між Парламентом та громадянами шляхом використання нових комунікаційних технологій, громадянської просвіти та залучення громадян.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30