Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний у понеділок, 11 листопада провів зустріч з Головою відділу медіації та діалогу Директорату з питань підтримки демократії Генерального директорату зовнішньої політики Секретаріату Європейського Парламенту Джераром Квілєм.

Ключовою темою розмови було питання щодо поглиблення співпраці в рамках «Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським Парламентом про спільні рамки для парламентської підтримки і підвищення інституційної спроможності».

Учасники зустрічі обговорили подальші кроки у продовженні спільної роботи над підвищенням ефективності Верховної Ради України у форматі діалогів Жана Моне – європейського інструменту реформування Українського Парламенту.

Керівник Апарату Верховної Ради України наголосив на ефективності попередніх шести раундів переговорів у форматі Діалогів Жана Моне та висловив сподівання, що подальша співпраця в рамках цих переговорів сприятиме оптимізації функціонування Українського Парламенту. Вячеслав Штучний також відзначив значну роль Президента Європейського Парламенту пана Давида Сассолі у процесі поновлення Діалогів Жана Моне, підписанні нового Меморандуму та можливого проведення першої зустрічі наприкінці листопада 2019 року.

«Курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію для України залишається незмінним, - підкреслив Керівник Апарату України. - Ми високо цінуємо підтримку Європейського Парламенту та налаштовані на поглиблення нашої двосторонньої співпраці».

Вячеслав Штучний також акцентував увагу на тому, що Апарат Верховної Ради України грає ключову роль у забезпеченні ефективної роботи Українського Парламенту, тому серйозно налаштований на внутрішню реформу, незважаючи на серйозні безпекові виклики, пов’язані з агресією на Сході України. «Співпраця з Європейським Парламентом є надзвичайно важливою для нашої держави, і я сподіваюся, що вона триватиме і надалі заради розбудови інституційної спроможності Верховної Ради України», - наголосив Керівник Апарату Верховної Ради України.

У зустрічі також взяли участь Натія Джикія, заступник директора Національного демократичного інституту (НДІ) в Україні та Ярина Одинак, координатор Парламентської програми НДІ в Україні.


 

Довідково: 3 липня 2015 р. Президентом Європейського Парламенту Мартіном Шульцем та Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом був підписаний Меморандум про взаєморозуміння про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України (на 18 місяців, продовжено через листування Президента ЄП Антоніо Таяні та Голови ВР України Андрія Парубія до липня 2019 р.). Наразі дія Меморандуму закінчилась.

З вересня 2015 р. по лютий 2016 р. тривала Місія Європейського Парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса, Президента Європейського Парламенту (2002-2004). 29 лютого 2016 року в Брюсселі було представлено документ «Доповідь та Дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». Дорожня карта містить 52 рекомендації щодо підвищення інституційної спроможності Українського парламенту. Надані рекомендації визнано основою для внутрішньої реформи Постановою ВР України від 17 березня 2016 р. №1035-VIII «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності ВР України». На сьогоднішній день відбулося вже 6 Діалогів Жана Моне. Під час зустрічей розглядалися окремі рекомендації, що містяться в «Доповіді та Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», а саме: рекомендація 2: «Обговорення Білої книги»; рекомендація 11 «Організація роботи Погоджувальної ради»; рекомендація 14: «Щорічні звіти міністерств»; рекомендація 18: «Принцип «д’Ондта» для комітетів» (забезпечення пропорційного представництва народних депутатів у парламентських комітетах); рекомендація 44 «Врегулювання статусу парламентської опозиції» та інші.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00