Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у вівторок, 27 серпня, дав брифінг журналістам щодо ситуації, яка склалася навколо тестування електронної реєстрації та голосувань народних депутатів України за допомогою системи «РАДА-3» з використанням сенсорної клавіші.

Він поінформував, що наприкінці останньої, десятої сесії Верховної Ради України VIII скликання дав доручення Апарату Верховної Ради провести усі підготовчі роботи для забезпечення належного функціонування у сесійній залі Парламенту сенсорної клавіші. Згідно Регламенту Верховної Ради України такі роботи можуть проводитись тільки в міжсесійний період, і, відповідно до цієї норми, влітку ц.р. Апарат провів системну роботу по впровадженню програмного забезпечення сенсорної клавіші.

«Було проведене тестування, і кожна з клавіш була протестована окремо», - зазначив А.Парубій.  На 23 серпня ц.р., за словами Голови Парламенту, було заплановане тестування загального навантаження на систему «РАДА-3» з використанням сенсорної клавіші – у сесійній залі повинні були зібратись 450 працівників Апарату, які одномоментно мали проголосувати за допомогою сенсорної клавіші. «Це тестування не є обов’язковим, але бажане для того, аби побачити, наскільки система витримує загальне навантаження», - зазначив А.Парубій.

«За десять хвилин до того, як мало початись загальне тестування, коли 450 працівників Апарату Верховної Ради України вже були в очікуванні зайти у зал і провести це тестування, у приміщення Верховної Ради України – без запрошення, без офіційного попередження, без рішення суду – зайшли 12 слідчих працівників Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань», - поінформував Голова Парламенту та додав, що після цього представники силових структур зайшли до центру управління системою «РАДА» та заявили, що проводяться слідчі дії, при цьому заблокувавши роботу центру. А.Парубій назвав ці дії «неприйнятними та незрозумілими».

У цьому контексті А.Парубій зачитав лист Державного бюро розслідувань, що надійшов до Апарату Верховної Ради, в якому, зокрема, зазначено: «Центральним Апаратом ДБР за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України, за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України». «Тобто факт впровадження використання сенсорної клавіші Державне бюро розслідувань розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників Апарату Верховної Ради України», - зазначив А.Парубій.

«Це грубе втручання в роботу найвищого законодавчого органу України», - наголосив він та додав, що, на його думку, «незаконно, брутально робиться вплив на Верховну Раду України, щоб не допустити персонального голосування». «Я дуже розраховую, що це певне непорозуміння», - сказав Голова Парламенту.

Підсумовуючи, Голова Верховної Ради повідомив, що Апаратом проведені усі необхідні роботи із забезпечення належного функціонування сенсорної клавіші. «Хочу вам повідомити, що сенсорна клавіша працює, - наголосив А.Парубій. - Вже нове керівництво Верховної Ради буде приймати рішення – чи під час роботи парламенту нової каденції будуть користуватись сенсорною клавішею, персональним голосуванням, чи будуть користуватись тим способом, яким користувалась і діюча каденція».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00