Протягом роботи Верховної Ради України VIII скликання народні депутати продемонстрували високу результативність роботи та ухвалили історичні рішення для України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, закриваючи останнє пленарне засідання десятої сесії VIII скликання Парламенту. «Можу з честю сказати, що за ті роки, які ми змогли попрацювати разом, крім важливості тих законів, які ми приймали, ми також показали і велику результативність», - сказав А.Парубій. За його словами, за час роботи Верховної Ради України VIII скликання було проведено 580 пленарних засідань, протягом яких було ухвалено 2734 законодавчих актів, у тому числі – 987 законів та кодексів в цілому, було проведено 35 парламентських слухань.

Це не тільки статистика, а і результат того, що у залі ухвалювалися потужні закони, «коли об’єднувалися усі в залі, аби вийти на успішне голосування». Політик нагадав, що це проводилося в той час, коли приходилося відбивати російську агресію, коли доводилося в кожному бюджеті виділяти більше коштів для Збройних сил України, - «ми захищали країну від агресора, і в той же час реформували суспільне життя».

А.Парубій нагадав, зокрема, про пенсійну, медичну реформу та реформування місцевого врядування – однією з найбільш успішних, на його думку. Він зазначив, що по кожній з них відбувалася спільна робота парламентських комітетів з міністерствами.

Коментуючи проведення антикорупційної реформи, Голова Парламенту зазначив, що, незважаючи на те, що багато хто не вірив в її успішність, були створені всі антикорупційні органи. «Ми ухвалили найбільш відкриту систему електронного декларування у світі, Українським парламентом був ухвалений Закон про антикорупційний суд з урахуванням усіх поправок Венеційської комісії. Це рішення продемонструвало повну єдність і громадянського суспільства, і Українського парламенту, і наших закордонних партнерів», - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради згадав про реформування поліції, а також про перебіг подій щодо «голосування за звернення до Святішого Патріарха, коли було започатковано шлях до Томосу».

Коментуючи законодавчі ініціативи щодо декомунізації, А.Парубій зазначив: «Ми в цьому парламенті провели історичне рішення в гуманітарній сфері. Пригадайте наші закони про декомунізацію. Ми фактично змінили гуманітарну політику України. Це фактично була ментальна деокупація України. Ми наповнили наш простір українським духом. Суспільство аплодувало, коли чуло українську пісню». Він подякував урядовцям за спільну роботу над законами, які стосувалися захисту української книги і розвитку української культурної сфери.

Неймовірною перемогою назвав А.Парубій результативне голосування за Закон про українську мову та Виборчий кодекс: «Голосування за закон про українську мову стало неймовірною перемогою цього скликання, як і вчорашнє рішення про Виборчий кодекс».

Згадуючи про учасників визвольної боротьби за українську незалежність, Голова Парламенту зазначив: «Ми нарешті після багатьох десятків років визнали усіх, хто воював за українську незалежність у 20-му столітті, учасниками національно-визвольної боротьби, а також учасниками бойових дій. Це велика історична справедливість, яку ми здійснили у сесійній залі, працюючи разом із сином головного командира УПА Романа Шухевича - Юрієм Шухевичем».

Особливо А.Парубій відзначив міжнародну діяльність. «Нам, спільно з Президентом Порошенком вдалося створити потужну антипутінську коаліцію. Мало хто вірив в те, що протягом п’яти років можливо утримувати санкції проти російського агресора. Завдяки великій дипломатії, співпраці Парламенту, міністерства закордонних справ і Президента Порошенка ми утримували цю коаліцію», - підкреслив він.

Історичним рішенням Парламенту цього скликання і великою перемогою Голова Верховної Ради назвав «визначення стратегічним шлях до НАТО та ЄС через зміни до Конституції, чим продемонстрували незворотність цього напрямку».

А.Парубій підкреслив, що попри критику, яка свідчила і про помилки, народним депутатам доводилося працювати всі ці роки у неймовірних і відчайдушних умовах. «Але я знаю, що кожен з народних депутатів розумів свою відповідальність. Кожен з урядовців знав і розумів відповідальність кожного нашого рішення, коли проводилися реформи чи у медицині, чи у поліції, чи у міністерстві фінансів», - наголосив Голова Парламенту.

Водночас, він зауважив: «Незважаючи на всю критику, яка може іти щодо нас, незважаючи на ті абсурдні ідеї, щоб зачистити поле від тих, хто п’ять  років захищав нашу країну, а, власне, такою є вчорашня заява – зачистити поле від тих, хто захищав крану всі ці п’ять років, – я переконаний, що історія дасть високу оцінку нашим спільним діям».

«Ми будували фундамент великого українського дому. Ми розвивали великий український і європейський дім,  робили його сучасним і європейським», - наголосив Голова Верховної Ради.

Звертаючись до депутатського корпусу, він подякував за роботу усім присутнім у залі, незалежно від фракцій та політичної приналежності, окремо - Блоку Петра Порошенка – «найбільшій політичній силі, без якої не було б жодного рішення в цьому парламенті, за відчайдушність, за дію і постійну наполегливість».

Голова Парламенту подякував парламентським фракціям:  «Народному фронту», який був ініціатором національних рішень у парламенті; Радикальній партії – яка попри всі суперечки займала державницьку позицію, відкинувши усі протистояння і амбіції; «Самопомочі» - за те, що була величезним двигуном для всього залу, особливо в області новаторства і антикорупції; «Батьківщині» - за позиції державності у доленосних питаннях, зокрема, у голосуваннях за внесення змін до Конституції; групам та позафракційним депутатам – за велику кількість голосів по ключових питаннях – і за виборчий кодекс, і за  закон про мову; «Опозиційному блоку» - за критику.

Також А.Парубій подякував «Арсенію Яценюку, який був прем’єр-міністром і спільно з Парламентом розпочинав непопулярні реформи, не шукав слави і твердо йшов, працюючи для України».

Голова Парламенту висловив вдячність і Володимиру Гройсману, констатуючи, що «ці роки – це був приклад того, як Парламент і Уряд можуть працювати спільно, незважаючи на спірні питання, як одна команда».

Звертаючись до присутніх, Голова Верховної Ради А.Парубій висловив подяку П.Порошенку «за його енергію та неймовірний професіоналізм протягом усіх цих років у багатьох ініціативах». «НАТО та ЄС – це були ініціативи Президента Порошенка. Його величезні зусилля у відбудові та зміцненні української армії та отриманні Томосу для української православної церкви – це були наші спільні дії, де ми стояли плече до плеча, де була його велика енергія як головнокомандувача, - наголосив А.Парубій. і додав: - Переконаний, що всі ці події вже стали частиною історії, і нам доведеться докласти ще багато зусиль, аби захищати ті цінності, які ми тут здобували».

«Вибори через 10 днів. Але я впевнений - незалежно від того, хто і де з нас буде через 10 днів: народним депутатом, громадським активістом, журналістом чи просто політичним діячем, - ми будемо відчайдушно і твердо боронити ті цінності, які були ухвалені цим Парламентом. Ми будемо їх захищати в Парламенті, на майданах, на вулицях, тому що це - українські цінності, це наш потужний і великий здобуток», - зазначив Голова Верховної Ради і висловив упевненість, що започатковані реформи будуть розвиватися.

«Ми приведемо Україну і в ЄС, і в НАТО. І всі ті, хто протягом цих п’яти років будував фундамент для цього шляху, і надалі працюватимуть для цієї цілі», - наголосив політик.

Окрему подяку А.Парубій висловив своїм заступницям – Ірині Геращенко та Оксані Сироїд – за професійні поради, за підтримку і допомогу.

Голова Парламенту високо оцінив роботу Апарату Верховної Ради: «Без них не було б тих законів, які ухвалювалися, було зроблено також багато неймовірних речей». Зокрема, він нагадав, що було відремонтовано купол, який не ремонтувався протягом 56 років, відтворено кулуари, які набули українського змісту. «Ми сьогодні заходимо до Ради і бачимо портали з головним прапором країни, Конституцією та Актом незалежності. Перший Президент України Михайло Грушевський розпочинає пантеон голів Верховної Ради України. А стели, де були комуністичні зображення, прибрали. Ми наповнили український парламент українським духом», - зазначив А.Парубій.

А.Парубій висловив подяку охороні, яка допомагала у роботі та журналістам, які були з Парламентом всі роки, - як за їхню критику, так і за підтримку, - за те, що здійснювали інформаційний захист від російського агресора».

«Якби ми всі ці роки не стояли плече до плеча і не об’єднувалися у важливі моменти, ми б не втримали країну протягом цілих п’яти років. Дякую усім і не прощаюсь», - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив останнє пленарне засідання десятої сесії та оголосив про те, що її робота завершується 19 липня 2019 року.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30