Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив на Форумі країн Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA», який проходить 14 -15 червня 2019 року у смт. Верховина Івано-Франківської області. «Мені за честь бути тут з вами, у цьому благословенному краю. Я виховувався на всіх книжках про Гуцульщину, про опришків, про Довбуша, про цей легендарний край – край героїв, край міфів та легенд, - сказав він на початку виступу. - Ваші земляки-поети – Малкович, Герасим’юк – все моє життя були моїми улюбленими поетами. І я впевнений, що немає в Україні людини, яка би не знала і не любила цей край, який дав стільки легенд для усієї України».

Дуже важливо, на переконання А.Парубія, на Конференції проговорити про те, «як цей край легенд зробити економічно успішним, як принести сюди добробут і достойне життя для людей». Карпатська Стратегія, за його словами, - це задум і спосіб відродження Карпат через залучення європейських коштів, залучення інвесторів в цей край, використовуючи досвід європейців в Альпах і на Дунаї, здійснюючи європейську стратегію на шляху до європейської інтеграції. «Питання європейської стратегії і європейської інтеграції – це один із ключових моментів, який визначає сьогодні всю Україну, - наголосив Голова Верховної Ради України. - Для України фактично європейська інтеграція – це знак, що дорівнює українській незалежності».

А.Парубій нагадав, що поруч з Україною є величезна країна-агресор -Російська Федерація, яка робить усе можливе для того, щоб зупинити наш шлях до Європи, до НАТО. «І тому дуже важливо було зробити ці речі незворотними, тому за ініціативи Президента Петра Порошенка було введено в Конституцію положення про те, що наш шлях до ЄС та НАТО є ключовим напрямком зовнішньої політики  України. Щоб ніхто і ніколи не зміг цей напрям змінити. Це і європейська інтеграція, це і українська церква, це і українська мова», - уточнив він і окремо подякував народному депутату України Миколі Княжицькому за системну, титанічну роботу, яка була проведена для ухвалення Закону про мову.

Завдання, яке тепер стоїть перед українцями, за словами Голови Парламенту, – захищати і розвивати ці цінності. «Ми повинні пам’ятати це, коли країна стоїть напередодні великих змін. Ми повинні усі згуртуватись для того, щоб не допустити удару по наших базових цінностях – і ЄС, і НАТО, і мова, і церква, і декомунізація, об’єднати усіх в Україні на шляху до ЄС», - наголосив він.

Голова Верховної Ради попередив тих, хто захоче поставити під сумнів ці цінності: «Будуть в нас бачити навіть не політичних опонентів, - ми будемо їх трактувати як ворогів, які хочуть знищити нашу незалежність. І тому нам вкрай важливо, щоб ми змогли бути об’єднані і згуртовані перед викликами, які стоять перед Україною».

А.Парубій поінформував про зміст роботи Конференції, на якій говоритимуть про філософський вимір, про вимір політичний, світоглядний, про вимір геополітичний. «В одному, очевидно, ми усі об’єднані – в тому, що ми маємо продовжити ті справи, за які в тих лісах стояли до смерті і помирали наші хлопці в УПА, січові стрільці, вояки УГА. Наше завдання – ці мрії, які були в їхніх юних серцях, сьогодні реалізовувати. І ми маємо цей унікальний шанс, цю унікальну можливість, яку, на жаль, не мали вони», - сказав він. Голова Парламенту розповів про свого батька, який десять років провів у Сибіру, та дядьків, що були в УПА, про діда, який був в Українській Галицькій армії. За його словами, його батько часто повторював: «Андрію, ти відповідаєш за всіх – і за діда, і за батьків, які не змогли втримати українську державу».








У цьому контексті А.Парубій звернувся до всіх зі словами: «Ми сьогодні відповідаємо за всіх тих, хто не дочекався того дня і цієї можливості творити Україну, як ми творимо сьогодні. І я впевнений, ми маємо бути сповнені відповідальності за ту місію, яка стоїть сьогодні перед нами».


Голова Парламенту зазначив, що дуже важливе завдання для України – піднімати питання і завдання Карпатської стратегії на високий рівень: об’єднувати українців як на рівні місцевого самоврядування, так і на рівні центральної влади. «Я впевнений, що ця Конференція дасть нам ще один великий поштовх, для того, щоб ми цю стратегію змогли зробити реальністю, щоб наші Карпати і цей регіон міг вийти на високий рівень економічності і успішності. Щоб не їхали на заробітки українці, а навпаки – їхали сюди з усіх куточків України», - підкреслив він.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00