На початку урочистого засідання, присвяченого врученню нагород, Голова Парламенту нагадав, що ще у 2006 році з ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Парламент ухвалив Постанову № 131-V «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».

«Верховна Рада України ставила за мету піднести роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, майстра виробничого навчання, керівника гуртка», - уточнив він і підкреслив , що вручення цієї премії стало хорошою традицією - цього року премія вручається вже вдесяте!

Всього за 10 років присуджено 283 Премії Верховної Ради України. Серед лауреатів Премії 2018 року 17 педагогічних і науково-педагогічних працівників, які представляють систему загальної середньої освіти; 5 – професійно-технічну освіту; 3 – дошкільну освіту; 3 - позашкільну освіту.

Голова Верховної Ради зазначив, що вкрай важливим є те, що серед лауреатів не лише керівники навчальних закладів, але й вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, керівники гуртків позашкільних навчальних закладів, вихователі дитячих садків, представники навчальних закладів не лише великих міст, але й педагоги з районних центрів, сільських населених пунктів.

А.Парубій закликав привітати сьогодні у Парламенті молодих українських науковців – «наукову надію України»! «З метою сприяння інноваційному розвитку вітчизняної науки і техніки, підвищенню престижу наукового працівника та його ролі у суспільстві Верховна Рада України з 1 січня 2008 року заснувала Премію найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок», - зазначив він, нагадавши, що з 2008 року по 2018 рік  Верховною Радою України щорічно встановлювалося  20 таких Премій у розмірі 20 тис. гривен кожна, на здобуття цієї Премії за 2018 рік було висунуто 56 робіт 77 науковцями з 16 областей України і міста Києва.

За результатами проведеного конкурсу у 2018 році присуджено 20 Премій Верховної Ради України молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Загалом - 31 науковцю, з яких 2 доктори наук, 26 кандидатів наук і 3 науковця без наукового ступеня. За гендерним розподілом – це 16 жінок і 15 чоловіків.

А.Парубій підкреслив - щоб зробити Україну кращою, Верховна Рада України проводить фундаментальні і дуже нелегкі реформи. «Такого досвіду реформ не мала жодна держава у світі. Жодна держава у світі не проводила реформи у той час, коли на її землях стояли ворожі танки і окупаційні війська», - наголосив він.

Голова Верховної Ради переконаний, що однією з найуспішніших фундаментальних реформ є реформа освіти. Він нагадав, що 6 червня 2019 року Верховна Рада України прийняла в цілому Закон України «Про фахову передвищу освіту» (проект №8321-д). «Комітет  готує Закон і незабаром я  його підпишу, - сказав він. - 30 травня 2019 року прийнято в першому читанні за основу і готується до другого читання Проект Закону про повну загальну середню освіту (№ 10204)».

А.Парубій підкреслив, що необхідно зміцнити і покращити українську систему освіти, наблизити її до європейських стандартів, зробити її конкурентоспроможною на світовому рівні. «Адже фундаментальна наука розпочинається з освіти. Тому особлива наша увага сьогодні – педагогам», - уточнив він.

А.Парубій подякував молодим ученим, які «не дивлячись на порівняно невисокі зарплати, значні соціальні проблеми, подекуди застарілу дослідницьку інфраструктуру, вкрай обмежені ресурси для проведення досліджень повсякденно самовіддано й ефективно працюють на славу Україні».

«Дякуємо молодим ученим за активну позицію і сподіваємось на ваші невичерпну енергію та творчий потенціал, ваші уміння та знання для розв’язання актуальних завдань, які стоять перед вітчизняною наукою та державою», - сказав Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради України також повідомив, що у цьому році суттєво підтримала молодих вчених – прийняла зміни до відзнак молодих вчених – премій та стипендій, які вдосконалили процедури висування, відбору і нагородження лауреатів премії та стипендії Верховної Ради України. А головне - майже у шість разів було збільшено розмір грошової винагороди, також збільшено наполовину кількість премій молодим вченим, підвищено вік претендентів – докторів наук. «Запевняю – ми й надалі будемо приділяти особливу увагу інтелектуальній еліті нації, еліті якою ви і є. Вітаємо всіх лауреатів премій Верховної Ради України та бажаємо вам міцного здоров’я, мирного неба, натхнення, успіхів, благополуччя та плідної роботи в ім’я України!» - наголосив Голова Парламенту України.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00