23 травня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась із делегацією депутатів Шведського Риксдагу на чолі із Третім віце-спікером Парламенту Королівства Швеція, членом Комітету у закордонних справах Керстін Лундгрен. 

Ірина Геращенко подякувала за підтримку  України в просуванні  реформ,  за позицію шведських делегацій у ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, Європарламенті у питанні протидії агресії РФ  та відновлення суверенітету України. 

Перший віце-спікер наголосила на викликах  червневої сесії  ПАРЄ, зокрема, на українській позиції щодо повернення  делегації РФ. «Це  можливо тільки за умов виконання нею резолюцій Асамблеї», - підкреслила І.Геращенко. 

Особливу увагу було приділено темі заручників і військовополонених. 

«25 травня у Гамбурзі, Міжнародний трибунал з морського права оголосить рішення щодо наших військових кораблів та військовополонених. Ми розраховуємо на позитивне  рішення на користь України, адже Росія грубо порушила міжнародне право 25 листопада минулого року в районі Керченської протоки. Й якщо президент РФ Путін хоче зберегти обличчя, він має негайно у ці дні звільнити моряків - до судового рішення і без всяких передумов», -  заявила  І. Геращенко.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили стан впровадження антикорупційної та медичної реформ, модернізацію армії і сфери безпеки і оборони, децентралізацію. 

Коментуючи результати позачергового засідання Парламенту 22 травня ц.р., Ірина Геращенко зауважила, що запропоновані Президентом законодавчі ініціативи не передбачали основних позицій, на яких наполягали більшість фракцій та громадянське суспільство.

«Ми виступаємо за запровадження відкритих виборчих списків та гендерних квот до виборчого законодавства на рівні не менше 30%», - підкреслила І. Геращенко.

Ірина Геращенко також висловила сподівання, що Парламент внесе цю квотну зміну до законодавства, а політичні партії, перед виборами, публічно візьмуть на себе зобов’язання дотримуватись згаданого рівня квот для однієї статі. 

Перший віце-спікер відзначила, що президентські вибори в Україні цього року відбулись за демократичними стандартами, повністю відповідали стандартам ОБСЄ, за рекордної кількості міжнародних спостерігачів. Й наголосила, що нова влада має дотримуватися цієї високої планки у проведенні демократичних виборів. Вона наголосила на неконституційності указу президента про розпуск Верховної Ради і закликала європейських партнерів, попри пору відпусток, надіслати широке представництво міжнародних спостерігачів на ініційовані новообраним президентом вибори 21 липня. 

Під час зустрічі представники делегації депутатів Шведського Риксдагу цікавились питанням щодо продовження переговорів з мирного врегулювання ситуації на Донбасі та актуальними питаннями гуманітарної підгрупи ТКГ. 

 

 «Ми готові негайно передати всю необхідну інформацію експертам, які в новій команді Президента працюватимуть в Мінських групах та займатимуться питанням звільнення заручників, аби наблизити свободу наших громадян. Поки що такої зустрічі не було», - підкреслила. І.Геращенко.

Своєю чергою, Третій віце-спікер Парламенту Королівства Швеція, член Комітету у закордонних справах Керстін Лундгрен повідомила, що Швеція підтримує  суверенітет та територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах. К. Лундгрен також зазначила, що шведський парламент, зацікавлений у всебічному розвиткові міжпарламентської співпраці з Верховною Радою України та двосторонніх відносин з Україною. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30