15 квітня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з  делегацією Конгресу США на чолі із Головою Комісії з демократичного партнерства Палати представників Конгресу США Девідом Прайсом.

Перший віце-спікер подякувала  за  збільшення на поточний рік у  бюджеті  США видатків на підтримку України, надання безпекової допомоги, включно з летальними видами озброєнь, посилення санкційного тиску проти Російської Федерації у відповідь на акт агресії у Керченській протоці.

Ірина Геращенко поінформувала про напружену безпекову ситуацію на Донбасі та порушення прав людини у Криму, підкреслила, що російська сторона блокує мінський процес в цілому, зокрема, й питання щодо звільнення заручників, політв’язнів та військовополонених.

Перший віце-спікер наголосила, що заручники на окупованому Донбасі утримуються в повній ізоляції.

«Маємо всі підстави наголошувати про застосування тортур, фізичного, психологічного та сексуального насильства до заручників», - зауважила І. Геращенко.

Під час зустрічі Перший віце-спікер поінформувала про план роботи Парламенту на найближчі сесійні тижні. За словами І. Геращенко, після розгляду законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д, парламентарі планують розглянути питання щодо повернення до Кримінального кодексу України статті про незаконне збагачення, також коаліція ставитиме питання про скасування е-декларування для громадських активістів.

Серед пріоритетів - законопроекти з сектору безпеки і оборони: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби)» № 10181 та «Про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності» №10180.

«Проблема розмінування є ключовим гуманітарним викликом для Донбасу, де понад сім тис. кв. км залишаються нашпигованими мінами та вибухонебезпечними предметами. Розраховуємо, що після ухвалення законопроекту №10180 ми зможемо активізувати співпрацю з міжнародними партнерами, зокрема і через відповідні трастові фонди НАТО», - зауважила І. Геращенко.

Під час зустрічі учасники також обговорили  вибори Президента України-2019, а також майбутні вибори до Верховної Ради України.

«Ми провели демократичні вибори. На виборах  працювало понад дві тисячі міжнародних спостерігачів, які відзначили демократичність та прозорість їх проведення, забезпечення свободи слова, відсутність застосування адміністративного ресурсу»,  - наголосила І.Геращенко.

Своєю чергою, Голова Комісії з демократичного партнерства Палати представників Конгресу США Девід Прайс підтвердив, що Сполучені Штати підтримують суверенітет та територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах. Девід Прайс також запевнив, що США і надалі надаватимуть підтримку Україні у питаннях імплементації ключових реформ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30