20 березня під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради України Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко розповіла про результати робочого, вже 81 візиту на Донбас.

Під час виступу, політик звернула увагу, що за останні п’ять років вдалось звільнити 70% захоплених російськими окупаційними військами територій Донбасу, які поступово повертаються до мирного життя. Перший віце-спікер також наголосила, що сьогодні українці, які у 2014 році були змушені виїхати до Російської Федерації, повертаються до звільнених населених пунктів Донецької та Луганської областей. 

«Сьогодні жителі Донбасу з Авдіївки, Красногорівки, Маріуполя, Щастя, з населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, які не могли проголосувати у 2014 році, з нетерпінням чекають 31 березня, аби проголосувати на виборах Президента України. Голос кожного буде важливий для подальшого європейського розвитку України», - заявила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила поступове відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів критичної інфраструктури  та житлових будинків міст і районів Донецької області.

«Ми маємо перші програми по відновленню житла. Так, в Красногорівці  більше 30 будинків, які були пошкодженні внаслідок обстрілів російських окупантів сьогодні відбудовуються в рамках існуючих програм на які виділено близько 60 млн. гривень», - повідомила І. Геращенко.

Ірина Геращенко також зауважила, що в рамках згаданих програм відбувається також ремонт навчальних закладів Донбасу та розповіла про роботи з відновлення будівлі Красногорівської ЗОШ I-III ступенів № 2, яка була пошкоджена внаслідок обстрілу бойовиків з РСЗВ «Град».

Під час свого виступу Ірина Геращенко звернула увагу, що тема реінтеграції Донбасу суттєво активізувалась у передвиборчий період. При цьому, на її думку, кандидати в президенти України, які за останні роки жодного разу не відвідали Донбас, теоретизують це питання, не володіючи інформацією про реальну проблематику цих областей.    

Перший віце-спікер висловила переконання, що єдиний реалістичний план  - це мирний план із врегулювання ситуації на сході України, який був розроблений Президентом України  та успішно впроваджується останні п’ять років і  передбачає політико-дипломатичний спосіб врегулювання конфлікту, посилення української армії і введення миротворчої місії ООН. 

«Ми переконані, що після виборів наші міжнародні партнери підтримають ініціативу Президента України П.Порошенка про введення миротворчої місії ООН на Донбасі з широким мандатом тимчасової адміністрації, яка має допомогти демілітаризувати територію та створити умови для проведення демократичних місцевих виборів, - наголосила І. Геращенко та додала: - Дорогі жителі Донбасу, ми вас не зрадимо та сподіваємось, що 31 березня ви  зробите свій вибір за подальший розвиток європейської України».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24