Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав початок розгляду у другому читанні закону про забезпечення функціонування української мови як державної найважливішим рішенням цього пленарного тижня. Про це він сказав у ексклюзивному інтерв’ю ТК «РАДА». «Це важливо, що  Верховна Рада розпочала розгляд закону про мову, оскільки ухвалення рішення тепер стає незворотнім», - пояснив А.Парубій. За його словами, тепер будь-які спроби перешкоджати цьому процесу не матимуть жодної перспективи.

Голова Верховної Ради наголосив, що питання про функціонування української мови, «як і інші питання національної ідентичності, становить фундамент розвитку держави, є поза політикою і поза часом». І від того, сказав політик, наскільки суспільство буде консолідованим і буде опиратися на свою традицію і ідентичність, настільки воно буде здатне давати відсіч агресору.

«Я впевнений, що питання мови - це не тільки питання ідентичності.  На цьому етапі  - це питання безпеки для України», - підкреслив А.Парубій.  При цьому Голова Парламенту зауважив, що «при розгляді цього питання не може бути жодних порушень, аби не було підстав для оскарження його норм». Він нагадав, що ухвалення закону в першому читанні 4 жовтня минулого року мало величезний резонанс і підтримку у суспільстві. І тепер, сказав А.Парубій, для розгляду законопроекту у другому читанні, всі процедури пройдені вчасно: «Ми дочекались висновку комітету і юридичного управління, які опрацювали усі поправки, а їх більше двох тисяч, ми дочекались, коли минув тиждень від моменту оприлюднення на офіційному сайті Верховної Ради України переліку поправок, всіх порівняльних таблиць до того моменту, коли розпочався розгляд». Разом із тим він зауважив, що «важко передбачити, як довго триватиме розгляд через активність авторів правок».

Коментуючи розгляд законопроекту, А.Парубій зазначив, що розуміє що будуть намагання перешкоджати цьому процесу, утім «захист своєї мови не розколює суспільство - мова єднає, оскільки це закон саме про державну мову».

Водночас Голова Верховної Ради нагадав, що в Україні є окремий закон про мови національних меншин, який регулює норми їх використання, а закон про українську мову - це закон про її захист. «Закон про українську мову – це закон про захист української мови, яка протягом трьохсот років зазнавала різноманітних утисків. І сьогодні наш обов’язок в Українській державі забезпечити розвиток української мови», - підкреслив А.Парубій. Разом із тим, вважає політик, необхідно розвіяти усі міфи навколо закону та захистити його від дискредитації. За його словами, «цей закон написаний повністю у відповідності до європейських норм і стандартів, багато взято з французького законодавства». Утім, вважає А.Парубій, «одне з наших головних завдань - провести широку просвітницьку роботу, розвінчати міфи, які навіюються російською пропагандою проти закону про мову, та всі нісенітниці, якими лякають суспільство, і показати, що цей закон об’єднує і творить майбутнє».

Голова Парламенту висловив упевненість, що компромісні положення законопроекту зможуть об’єднати зал під час його розгляду. «Не маю сумнівів, що ми вийдемо на позитивне голосування, що закону про українську мову бути, і політичні емоції не перешкоджатимуть його проходженню», - наголосив Голова Верховної Ради і спрогнозував ухвалення закону про українську мову найближчим часом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15