Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відповідаючи на запитання директора телеканалу «РАДА» щодо можливої реакції Парламенту на звинувачення з боку журналістів державного концерну «Укроборонпром» у можливих зловживаннях, зазначив, що це було одне із дискусійних питань цього тижня. А.Парубій нагадав, що Український Парламент свого часу провів ключові рішення, створивши антикорупційні органи, які мали би і розслідувати питання корупції, - НАБУ і САП. «Але і окрім того, існують і форми парламентського контролю, це ТСК, - зауважив він. - І власне, Верховна Рада прийняла рішення надати об’єктивну фахову оцінку з приводу того чи іншого зловживання».

На глибоке переконання Голови Верховної Ради, «якщо є зловживання, якщо є факти злочину, має бути найсуворіша відповідальність за будь-які з цих фактів». «Я вважаю, що мають перш за все працювати фахові інституції, але також і має бути парламентський контроль», - наголосив він.

Дискусія у Парламенті, за словами А.Парубія, стосувалася вибору: чи створювати нову ТСК, чи доручити вже існуючій розслідувати оприлюднені факти. «І оскільки ще минулого року Верховною Радою України була створена Тимчасова слідча комісія на ту ж тематику про розслідування зловживань у секторі оборони, то фактично більшість депутатів зійшлася на тому, що необхідно цій Комісії, яка вже є, яка вже напрацьована, яка створювалася з усіх представників фракцій, доручити невідкладно вивчити ті факти, які були озвучені в ЗМІ, невідкладно доповісти інформацію перед Верховною Радою України», - сказав він.

Голова Парламенту повідомив, що Постанова, ініційована головами фракцій Народного Фронту і БПП: Максимом Бурбаком і Артуром Герасимовим,  - була підтримана більшістю народних депутатів. «Нам це дозволило прийняти дуже швидке рішення, бо формування нової ТСК – це, насправді, дуже довга процедура», - зауважив він. За його словами, від моменту ініціативи має пройти п’ять днів, поки фракції подадуть своїх представників до складу ТСК, і тільки після цього ця постанова може бути зареєстрована.

А.Парубій пояснив, що якби створювали нову Тимчасову слідчу комісію, то це могло би зайняти багато часу, а рішення повинно бути невідкладним. «Вважаю, що доручення на ту ж тематику існуючій комісії, яка створювалася усіма представниками фракцій, було б оптимальним рішенням для того, щоб не затягувати процес, щоб чимшвидше суспільство могло почути – мають щось під собою ці звинувачувальні факти чи не мають. А якщо мають, то чиновники, які причетні до будь-яких зловживань, мають бути жорстоко покарані», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54