Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада» назвав основні законодавчі досягнення цього пленарного тижня та прокоментував найважливіші з них. За його словами, загалом було ухвалено вісім законів в цілому і дві постанови.

А.Парубій зауважив, що передвиборчий процес накладається на роботу Парламенту, водночас, як він і наголошував на початку сесії, робиться усе можливе - не зважаючи на будь-які протистояння – щоб Верховна Рада могла продуктивно працювати.

Серед ухвалених документів Голова Парламенту назвав Постанову про звіт ТСК Верховної Ради України про проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів та Постанову щодо розслідування фактів щодо зловживань у концерні «Укроборонпром». За його словами, ці питання зайняли значний об’єм часу: «Оскільки питання резонансні, то парламент не міг їх пройти коротко - розглядали півтори години».

Голова Верховної Ради назвав тиждень продуктивним, незважаючи на те, що питання були об’ємні. «Багато з тих законів, які ми ухвалили, - це не просто чергові закони, - це рішення, за якими стоять долі мільйонів людей», - наголосив він.

Крім розгляду звітів двох ТСК, Парламент ухвалив важливий закон про трансплантацію: «Цей закон про порятунок життя чекали тисячі конкретних людей. Вважаю, він має величезне значення, я чую це і від міністерства, і від багатьох людей з цієї галузі».

Парламент виконав і міжнародні зобов’язання – ухвалено дві ратифікації, важливі для Уряду і які не мали бути відтермінованими у часі, - це угоди з Катаром. Окремо А.Парубій  відзначив закони з блоку питань екології. «Фактично всі запропоновані Урядом, Міністерством і Комітетом закони були підтримані Українським Парламентом, - наголосив він. - Це і глобальний закон, де йдеться про державну стратегію з екології, і більш конкретні, фахові і тематичні закони, і всі вони були Парламентом підтримані».

Голова Верховної Ради зазначив, що на цьому пленарному тижні були підтримані зміни до Державного бюджету, які передбачають підтримку місцевих громад і направлення їм коштів.

Також були розглянуті і питання безпеки і оборони. «Надзвичайно важливим і невідкладним серед них був закон про допуск іноземних військ на територію України для спільних міжнародних навчань», - підкреслив А.Парубій. Він нагадав, що тільки Верховна Рада може ухвалювати таке рішення і дозволяти спільні міжнародні навчання. «Усі навчання, які проходять українські військові спільно з нашими колегами зі Сполучених Штатів Америки, з Канади, могли бути під загрозою, якби Верховна Рада України цього тижня не прийняла цей закон», - уточнив Голова Парламенту.

За його словами, на наступний рік передбачено цілий ряд масштабних міжнародних навчань. Це, зокрема, такі відомі навчання, як україно-американський Сі-Бриз, це навчання Тризуб (Швидкий Тризуб – прим.), це навчання Кленова Арка. «Фактично, ми дали можливість, щоб не просто наші воїни проходили спільні навчання з нашими партнерами з НАТО, а також для того, щоб кораблі Британії, Сполучених Штатів могли бути в Чорному морі, могли бути у портах Одеси як гаранти безпеки і як демонстрація наших союзницьких відносин, - наголосив А.Парубій і підписав під час інтерв’ю цей документ та передав на підпис Президенту України. - Переконаний, що його невідкладно підпише і Президент України, і ми для нашого сектору безпеки можемо продемонструвати, що ніякі політичні пристрасті не зупинять Верховну Раду, особливо коли йдеться про питання безпеки і обороноздатність країни».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30