Під час зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що тверда позиція Європейського Союзу відіграла ключову роль у захисті України. Він також подякував за підтримку реформ у надзвичайно складний для України час – військових дій на сході країни та окупації Криму. «Це дуже складний і болісний процес – відбивати російську агресію і одночасно проводити реформи практично у всіх сферах життя», - підкреслив А.Парубій і додав, що це дуже важливі кроки України у такий складний час.

Голова Парламенту особисто подякував Д.Туску за те, що він у ці визначні для України дні - разом з українцями. А.Парубій нагадав, що у той час, коли п’ять років тому активісти стояли на палаючих барикадах Майдану і боролися проти злочинної влади, Росія вже розпочинала свою агресію і штампувала медалі, датовані 20 лютого 2014 року. Голова Парламенту також підкреслив, що російська імперія загрожує не лише Україні, а й усьому вільному світу.

Участь Д.Туска у засіданні, присвяченому п’ятиріччю Майдану, що відбувається у стінах Верховної Ради України 19 лютого, А.Парубій назвав «символічною і важливою, як знак солідарності і нашого єднання» та висловив сподівання на його подальшу підтримку, у тому числі і на посаді Президента Європейської Ради.

Голова Верховної Ради підкреслив, що російська агресія продовжується і є не менш масштабною. У цьому контексті він нагадав про події в Азовському морі, де були відкрито застосовані російські збройні сили проти України. А.Парубій також зазначив, що Росія здійснює тиск і спроби вплинути на результати виборів Президента України і Парламенту, чекаючи нової влади і сподіваючись на нові структурні зміни у політичному середовищі. «Попереду у нас багато роботи, і ми дуже розраховуємо на підтримку і розуміння з боку Європи», - сказав він.

Дієвим засобом протидії агресії, зазначив Голова Парламенту, є застосування санкцій проти Російської Федерації: «Ми закликаємо наших побратимів з Європейського Союзу відстоювати кордони свободи і відстоювати кордони незалежності, оскільки агресивна експансія, виклики інформаційної безпеки так само лишаються на порядку денному».

А.Парубій також підкреслив, що будівництво Північного потоку-2 є політичним інструментом впливу на весь європейський континент. «Росія прагне здійснювати енергетичний і політичний тиск, а також намагання корумпувати вищих керівників Європейського Союзу», - сказав Голова Парламенту.

За словами Голови Верховної Ради України, для здійснення повноцінних реформ необхідний час і міжнародна підтримка. «Ми знаємо вагу і ціну цієї солідарності. Для того, щоб наблизити Україну до стандартів ЄС, потрібен час», - сказав він і нагадав про реформу місцевого самоврядування, медичну реформу, реформу освіти тощо.  

Своєю чергою, Президент Європейської Ради Дональд Туск підкреслив, що революція на Майдані була і їхньою революцією. За його словами, «Український Парламент знаходиться у самому серці демократії». Він подякував особисто Голові Верховної Ради за його значний внесок у розбудову демократії та впровадження реформ в Україні. Д.Туск зазначив, що Рада Європи підтримує Україну на її шляху трансформації країни, проведення реформ, незважаючи на складний час і боротьбу із зовнішньою агресією, та висловив шану українським героям.

Д.Туск підкреслив, що його присутність зараз у Парламенті України – це не просто дружній крок – він «не просто формально, а й емоційно представляє усі країни Європейського Союзу, усі європейські інституції». «Наш намір – залишатися з вашим народом, з вашою країною», - підкреслив він.

Президент Європейської Ради також наголосив на важливості збереження Європи об’єднаною, зокрема, і у питанні щодо запровадження санкцій проти російського агресора. Д.Туск закликав політиків бути «не розділеними, а солідарними». Водночас, він висловив упевненість, що «українці сьогодні розуміють, що реформи проводяться для них, а не для ЄС чи МВФ». «Важливо встановити стандарти і усвідомлювати, що реформи проводяться для покращення життя громадян», - сказав Д.Туск і запевнив українців у своїй підтримці.

Присутня на зустрічі Голова Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова висловила вдячність за санкції з боку ЄС та наголосила на продовженні впровадження Дорожньої карти з виконання положень Угоди про асоціацію. «Угода - це наша дорожня карта реформ, і ми будемо її продовжувати виконувати, забезпечувати все необхідне для її виконання. – сказала вона і звернулася до представників Європейської Ради. - Дуже просимо продовжувати боротьбу за європейські цінності і принципи». 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33