Вступне слово Голови Верховної Ради України Андрія Парубія на засіданні у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України

 

Високоповажний пане Президенте!

Вельмишановний пане Прем’єр-Міністре!

Шановні пані і панове!

Минає п’ятий рік з того дня як Російська Федерація, знехтувавши усіма нормами міжнародного права, Статуту ООН, положеннями Гельсінського заключного акту та Будапештського меморандуму, двосторонніми українсько-російськими угодами, здійснила акт воєнної агресії проти суверенної сусідньої держави. Росія незаконно анексувала частину української території – Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Російські окупаційні війська вторглися в Україну та захопили окремі райони Донецької і Луганської областей і протягом всіх цих років здійснюють постійні збройні напади проти України.

Зазнаючи важких втрат, завдяки безпрецедентній самоорганізації українського народу, неймовірному героїзму наших добровольців і військових на фронті, відважності та самопосвяті волонтерів, загальнонаціональному патріотизму, ми вистояли.

Фактично одразу було налагоджено роботу виконавчої влади на чолі із Головою Верховної Ради України і виконувачем обов’язків Президента Олександром Турчиновим. Незважаючи на шалену протидію Росії та її агентури в Україні, були проведені вибори Президента, Парламенту, органів місцевого самоврядування, які всіма спостерігачами із країн вільного світу були визнані чесними та прозорими.

Новою післяреволюційною українською владою було реформовано правоохоронну систему та фактично заново створено боєздатні Збройні Сили України. Уряди Арсенія Яценюка, а потім Володимира Гройсмана впровадили реформи, які реанімували економіку держави і дали можливість поступово підвищувати соціальні стандарти. Новообраний Президент України Петро Порошенко гідно виконав свої обов’язки Верховного Головнокомандувача та Глави Держави – наступ ворога був зупинений, Україна отримала дієву міжнародну підтримку.

 П’ять років тому ми, українці, стали на захист своєї держави. Ми зупинили ворога спочатку на Майдані, а потім на сході нашої країни.

Але до сьогодні на Донбасі щодня російські окупанти продовжують обстріли і вбивають людей – військових і цивільних.

Прошу присутніх вшанувати Хвилиною Мовчання наших героїв, які п’ять років тому в ті дні загинули на Майдані, і які загинули протягом цих п’яти років у боротьбі за Свободу та Незалежність нашої країни.

Переконаний – усі, хто стоїть за цими злочинами проти людяності і проти міжнародного права, повинні неминуче понести справедливу кару, яка стане суворою пересторогою для будь-якого наділеного владою маньяка. Щоб громадяни наших вільних країн знову жили у мирі та безпеці.

Отже, шановні колеги, сьогодні в нас є слушна нагода відверто обговорити, що нами вже зроблено за п’ять років російської воєнної агресії проти України, і що ми можемо і повинні ще зробити для того, щоб агресор був зупинений,  притягнений до відповідальності та сповна заплатив за всі свої злочини.

Маємо перемогти, щоб  запанував мир.

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій звернувся до присутніх  вшанувати Хвилиною Мовчання героїв, які п’ять років тому загинули за Свободу та Незалежність України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31