«Взаємовідносини між Верховною Радою та Урядом за останні роки вийшли на якісно новий рівень - в деяких аспектах ми змогли піти суттєвими кроками вперед. Зокрема, відбулася зміна в цілому всього законодавчого процесу», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час засідання «круглого столу» на тему: «Ефективна реалізація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як основний елемент європейської інтеграції України», коментуючи створення Офісу парламентських реформ.

А.Парубій, коментуючи співпрацю з Урядом під час бюджетного процесу, зауважив: «Співпраця між Парламентом і Урядом дала нам можливість – наголошую – вже другий рік поспіль згідно із передбаченими законом процедурами в публічній широкій дискусії проходити прийняття бюджету. І я вважаю, це новий етап, новий крок у взаємодії між Парламентом і Урядом».

Голова Верховної Ради наголосив на якісних змінах в аспекті взаємовідносин з Європейським Союзом: «Ми сьогодні можемо стверджувати, що Європейський Союз став найбільшим торговим партнером України. Це цілковито відмінно від того, як було п’ять років тому, коли Російська Федерація безальтернативно була ключовим торговим партнером України. І очевидно, імплементація тих законів, підписання Угоди, безвізовий режим і стали тією платформою, яка просто змінила економічні взаємовідносини України». Він висловив подяку представникам Європарламенту за поради і підтримку, а також  «за реалізацію однієї з тих ініціатив, яку ми проговорювали на діалогах Моне у співпраці з Європейським Парламентом і Європейською Комісією – це створення Офісу парламентської реформи, який допоможе нам більш детально супроводжувати законодавчу підготовку законів, необхідних для Угоди про Асоціацію».

Пояснюючи процедуру подання законопроектів від Президента, Уряду та народних депутатів для розгляду у Парламенті, А.Парубій зауважив: «Нам треба скоординувати ці дії, щоб був один центр, який міг би аналізувати,  консультуватись з Європейським Парламентом і, відповідно, коли виноситься законопроект на розгляд Верховної Ради, щоб була дана оцінка і нашими європейськими партнерами».

Водночас, наголосив А.Парубій, «вкрай важлива і комунікація з суспільством», враховуючи реформування Верховної Ради України, зокрема, запровадивши збори голів Комітетів, блоковий розгляд законопроектів, який дав нову якість обговорення у Парламенті.

Коментуючи напрацювання щодо введення електронної картки народного депутата, Глава Парламенту підкреслив: «Введення електронної картки – це буде дуже великим кроком, який зможе і оптимізувати, і зробити більш прозорою Верховну Раду України. І тут теж надзвичайно важлива буде участь і значення Офісу парламентської реформи». Він повідомив, що для цієї роботи планується залучити 15 співробітників відповідно до напрямків  парламентської роботи, в якій підтримка законодавчого процесу та парламентського контролю будуть одними з головних завдань.

«Фактично, вже через місяць Офіс парламентської реформи зможе запрацювати, і я сьогодні з великою честю підписую Розпорядження про створення Офісу парламентської реформи і хочу подякувати вам за неймовірно активну підтримку у створенні цього Офісу. Я впевнений, він відіграє свою значну роль на шляху і в процесі не тільки імплементації Угод, але й у підвищенні спроможності Верховної Ради України. І цей крок – ще один дуже великий і значний крок на шляху України до ЄС, до всеєвропейських стандартів», - наголосив Голова Верховної Ради України А.Парубій.

Офіс парламентської реформи буде створено за підтримки проекту з парламентської реформи,що фінансується Європейським Союзом та впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00