Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, закриваючи 9 сесію Верховної Ради України VIII скликання, назвав її «справді історичною» і наголосив на високому рівні відповідальності усіх народних депутатів, незалежно від того, до якої фракції вони належали.

Голова Українського парламенту поінформував про результати піврічної роботи. Зокрема, за час 9 сесії Верховна Ради України прийняла 140 позитивних рішень. Прийнято в цілому – 75 законів. Прийнято в першому читанні – 20 законопроектів. Крім того, прийнято 45 постанов Верховної Ради України. «Це статистика, просто цифри, але за кожною з них стоїть цілий напрям, стоять долі людей, і найголовніше – доля Держави», - наголосив він.

А.Парубій нагадав про найважливіші з ухвалених законопроектів. За його словами, найвищу увагу Верховна Рада України надавала питанням національної безпеки та оборони.

Так, Голова Парламенту зазначив, що 6 грудня 2018 року Парламентом був прийнятий ініційований Президентом України Закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. «Це політичний крок, який підтверджує незворотність незалежності та суверенності нашої країни і Євроатлантичний вибір України. Таким чином, Український парламент поставив крапку у дискусії про поточний стан українсько-російських відносин», - сказав він.

Одним із головних завдань Парламенту, у тому числі і його як Голови Верховної Ради України, А.Парубій назвав забезпечення незворотності курсу України до членства в НАТО та Європейському Союзі. «Український парламент ще 8 червня 2017 року на законодавчому рівні змінами до законів закріпив, що членство в ЄС є нашою ключовою позицією», - зазначив Голова Парламенту. «Але нам було важливо не дати жодного шансу, навіть мрії про реванш», - підкреслив А.Парубій, нагадавши факт зміни зовнішнього курсу України за п’ять хвилин «під час голосування руками» попереднім Парламентом декілька років тому.

«За Постанову щодо незворотності курсу України до членства в НАТО та Європейському Союзі проголосувало 311 народних депутатів, вже отримано позитивне рішення Конституційного Суду, - нагадав Голова Парламенту і зазначив. - Тепер потрібно ще одне голосування у Верховній Раді – конституційною більшістю у 300 голосів для здійснення важливого державницького кроку». За його словами, це одне з тих питань, з якого необхідно розпочати наступну сесію Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради повідомив, що з моменту ухвалення та презентації у лютому 2018 року Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Верховною Радою було прийнято 11 євроінтеграційних законів в цілому та 5 законопроектів у першому читанні. «Забезпечення виконання цієї Угоди також є одним з наших пріоритетних питань і таким залишиться на наступну сесію», - додав А.Парубій.

Також головним пріоритетом Верховної Ради України VIII скликання Голова Парламенту назвав підтримку Українських Збройних Сил. Він нагадав, що на цій сесії було ухвалено Закон «Про прилеглу зону України», який дозволяє використовувати більш ефективно Збройні сили України, зокрема, в Азовському морі, де нещодавно було здійснено акт агресії Російською Федерацією проти українських військових.

Верховна Рада підтримала ініціативу Президента України Петра Порошенка, зазначив А.Парубій: «Гасло «Слава Україні - Героям слава» затверджено як статутне військове вітання у Збройних Силах України».

Законом встановлено рівні можливості жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. «І це теж важливий крок Парламенту», – сказав А.Парубій, нагадавши і про Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців.

Голова Верховної Ради назвав створення нового міністерства у справах ветеранів «новим етапом спільної роботи Уряду і Парламенту».

За словами Голови Парламенту, здійснено і багато символічних кроків. Зокрема, він привітав рішення про надання литовсько-польсько-українській бригаді за ініціативою МПА Україна-Польща-Литва імені гетьмана Костянтина Острозького. «Великий князь є символом нашої військової бригади», - сказав він.

Андрій Парубій підкреслив важливість ще одного закону, ухваленого Парламентом. «Верховна Рада підтримала Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом, який дозволить Міністерству оборони України напряму закуповувати імпортну військову продукцію. І, що важливо, ухвалення цього законопроекту відкриє Україні доступ до 250 млн. доларів, виділених США на допомогу Україні», - наголосив він.

Серед важливих безпекових законів А.Парубій назвав Закон України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України, який посилює відповідальність за порушення кордону, та Закон про протимінну діяльність в Україні, який дає можливість залучати міжнародну допомогу до розмінування.

«Найвизначнішою подією цього року, воістину історичного масштабу, яка вже посіла своє віхове місце у вітчизняному літописі» Голова Верховної Ради назвав отримання Томосу та створення Єдиної Помісної Православної Церкви України. «Століттями крізь вогонь і кров наш народ ішов до того, щоб у своїй хаті були не лише свої правда і сила, і воля, а й своя незалежна вільна віра. Питання автокефалії – це питання нашої національної безпеки», - підкреслив А.Парубій і подякував за величезні зусилля Президенту України Петру Порошенко, Парламенту. Він перелічив основні етапи здобуття такого рішення. Зокрема, нагадав, що саме Верховна Рада України виступила ініціатором надання Автокефалії Українській Церкві.

«Ще 16 червня 2016 року ми прийняли Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму щодо надання автокефалії православній Церкві в Україні», за дорученням Парламенту я зустрівся з Вселенським Патріархом Варфломієм і передав йому наше прохання. 19 квітня 2018 р. нами прийнята Постанова про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. 18 жовтня 2018 р. нами ухвалено Закон України про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська». 20 грудня 2018 р. прийнято Закон України про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», - сказав він і повідомив, що щойно підписав ухвалений Парламентом Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи) (4128-д).

«Завдяки наполегливій спільній діяльності українського суспільства, українського духовенства та української влади здійснилася віковічна мрія – мати в Україні незалежну православну церкву. Без перебільшення – після здобуття Незалежності України це найбільш ключове рішення для української держави і української влади», - наголосив А.Парубій!

Звертаючись до народних депутатів та гостей Парламенту, Голова Верховної Ради зазначив, що країна увійшла у важливий етап 2019-го року -  виборів Президента країни та єдиного законодавчого органу країни – Верховної Ради. «Український Парламент завжди був запорукою та форпостом стабільності в державі у найважчі моменти нашої новітньої історії. Відповідальність у нас найвища», - наголосив він і зазначив, що для забезпечення демократичного виборчого процесу Верховна Рада України кардинально оновила Центральну виборчу комісію.

А.Парубій нагадав, що за його ініціативою було проголосовано Постанову Верховної Ради України про призначення чергових виборів Президента України. «Таким чином, зроблено усе можливе, щоби, не зважаючи на російську агресію, вибори Президента України відбулися вчасно – у визначений Конституцією термін. Я переконаний, що так і буде!» - зазначив він.

Ще одним досягненням Голова Парламенту назвав своєчасність прийняття Державного бюджету на наступний рік. «Минулого року Закон України про Державний бюджет України на 2019 рік також був прийнятий найшвидше за весь період української державності – 23 листопада – і це дало змогу місцевим громадам ще до Нового року прийняти власні бюджети. І це наслідок і свідчення якісної відповідальної співпраці Парламенту і Уряду України», - сказав А.Парубій і подякував Кабінету міністрів України і народним депутатам за ефективну роботу.

Окрему увагу Голова Верховної Ради України приділив відновленню історичної справедливості та процесу декомунізації. За його словами, Парламент ухвалив Закон про посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, яким надала бійцям УПА статус учасників бойових дій. «Це відновлення дуже важливої історичної справедливості», - сказав він.

А.Парубій також висловив упевненість, що на наступній сесії буде завершено процес перейменування областей і міст України, зокрема й Дніпропетровської області.

Голова Парламенту назвав 2018 рік «надзвичайно наповненим подіями і успішним для України».

Водночас, важливими і найпершими питаннями для розгляду на наступній сесії А.Парубій назвав закріплення у Конституції України курсу на вступ до ЄС і НАТО та ухвалення Закону по мову. За його словами, Закон про українську державну мову може бути розглянутий уже в лютому поточного року.

Також, на переконання Голови Верховної Ради, важливим завданням є «забезпечення демократичної процедури проведення президентських виборів, захистити незворотність європейського вибору України, незворотність того шляху - історичних п’ять років, який ми пройшли, незворотність тих змін, які ми започаткували». «Я впевнений – ми з тим завданням справимось!» - наголосив А.Парубій і подякував «за дуже непросту, але плідну співпрацю» Прем’єр Міністрові та кожному члену Уряду, керівникам та членам парламентських фракцій, позафракційним депутатам за державницьку позицію.

«Попереду не менш важливий етап – відповідальність, розуміння державних інтересів має бути ключовим нашим мотивом. Минулого року відзначали 100 років української державності. Не втратити українську державу! Розбудувати, розвинути її – нас всіх обов’язок, Українського парламенту. Ми зможемо йти цим шляхом впевнено і гідно! Слава Україні!» - зазначив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 



ftp://217.25.194.225

log  visitor

pass  visitor

18-01-19 parubiy zakryttya sesii




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30