У вівторок, 15 січня, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у відкритті виставки архівних документів «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України». Захід відбувся у Верховній Раді України, сама ж експозиція триватиме у стінах Парламенту протягом пленарного тижня – до 18 січня.

Презентуючи виставку, Голова Парламенту повідомив, що ця подія приурочена до знаменної дати – сторіччя з часу створення Української Республіканської Капели*. «Ми минулого року відзначали сторіччя відродження Української держави і згадували про наші військові, дипломатичні успіхи і невдачі, але рідко згадуємо про те, що відродження Української держави супроводжувалося і великим відродженням української культури, українського мистецтва. У той період і була створена Українська Республіканська Капела», - пояснив Голова Парламенту та додав, що вікова річниця цієї події була внесена Верховною Радою України до переліку пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році (Постанова ВРУ 2654-VIII від 18.12.2018 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» - прим.).

На переконання Голови Верховної Ради, Капела започаткувала «дуже успішний на той період шлях культурної дипломатії». Він нагадав, що на початку XX сторіччя Україна не змогла здобути на дипломатичному фронті успіху, який би призвів до визнання української держави. «Але українська Капела, яка поїхала у велике турне до Європи, а потім до Північної і Південної Америк – вона відкрила для всього світу українську культуру, українське мистецтво, і для багатьох – саму Україну», - наголосив Андрій Парубій.

Голова Парламенту зачитав слова з листа Голови Директорії УНР Симона Петлюра до Капели 16 вересня 1919 року: «Я багато вже гарного чув про концерти ваші. Овації чужинців, що випадають на долю вашу, й усього українського. І з тим більшим почуттям вдячності важка і висока ваша праця буде записана на сторінках історії нашого державного і культурного будівництва. І хоч важкий, тернистий шлях до забезпечення щастя нашому многостраждальному народові – все ж, з тим більшим завзяттям мусимо йти вперед, до ясної цілі – його свободи і незалежності. Вже недалеко та хвилина, коли об’єднаними зусиллями досягнемо своєї мети, і станемо твердою ногою господарями на своїй землі». «За тих часів була програна мілітарно Українська держава. Українські вояки і українськи лідери змушені були покинути Україну і розсіятись по всьому світу. Але Капела продовжувала свою діяльність, - розповів Голова Верховної Ради. - З 1922 року Капела виступає під назвою Український національний хор і активно гастролює американським континентом, дає понад 400 концертів».

Українська Республіканська Капела під головуванням Олександра Кошиця всією своєю діяльністю, творчою і організаційною, започаткувала явище сучасної культурної дипломатії. Невичерпна енергія українців навіть після втрати своєї державності продовжувала дивувати світ через українську творчість і українське мистецтво. «Власне, під час тих турів увесь світ дізнався і полюбив український Щедрик», - наголосив Голова Парламенту.  

За словами А.Парубія, далеко не всі люди знають про українське походження Щедрика, але майже кожна християнська країна супроводжує різдвяні свята цією мелодією. «Наш обов’язок перед минулими поколіннями – нести на весь світ інформацію про те, хто є автором Щедрика, і хто приніс його у великий світ, - сказав він. - Я переконаний, що усі ми, і наші дипломатичні місії, і наші міжпарламентські групи дружби – повинні нагадувати світові, що Щедрик – це є частина української творчості, це є українська пісня і український подарунок усьому світові», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Він подякував організаторам виставки за її презентацію у Верховній Раді України та запросив присутніх оглянути експозицію, «яка відтворює весь великий, творчій і патріотичний шлях Української Республіканської Капели».

*Довідково: Також захід приурочений до 100-річчя ухвалення Закону УНР про перший проект культурної дипломатії – європейські гастролі Української Республіканської Капели і закордонної промоції «Щедрика» (ухвалений Радою Народних Міністрів УНР від 24 січня 1919 року).

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50