Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на Форумі місцевого самоврядування у середу, підкреслив, що «децентралізація дала зміни у психології українського суспільства». «Я надзвичайно гордий, що тут у залі знаходяться керівники громад та мерів міст України – люди, які відчули і оцінили результат великої реформи децентралізації, реформи місцевого самоврядування», - сказав він.

А.Парубій наголосив, що у період, коли фактично перед Україною стояло головне ключове питання –захист територіальної цілісності і кордонів, було усвідомлення, що неможливо зробити сильною і успішною Україну, якщо одночасно, захищаючи кордони, ми не будемо проводити глибокі внутрішні реформи. «Наша відмінність між Україною та Росією – це цивілізованість, і, власне, реформа, яку очікувало українське суспільство, в найбільші мірі і відрізняє Україну від Росії», - зазначив він і особливою мірою відзначив роль Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, який серед інших в команді «став мотором процесу реформи децентралізації».

Голова Українського парламенту наголосив, що проводити реформи доводиться практично в усіх сферах життя, одночасно даючи опір російській агресії. «Це – реформа освіти, пенсійна реформа, судова реформа і податкова реформа. І декомунізація, як повернення нашої історичної пам’яті. Але я переконаний, що реформа децентралізації - одна із успішних реформ. У великій мірі ще й тому, що вона дала зміни у психології українського суспільства», - сказав він.

За словами Голови Верховної Ради, «багато сотень років Україна була в колоніальному режимі, і на превеликий жаль, для багатьох українців будь-яка влада - місцева чи центральна - була чужою». «Вона була колоніальною або напівколоніальною. І з’явилось дуже глибоке відчуття відчуження від держави і від влади. Відчуження, з яким не можливо збудувати успішне суспільство. І було вкрай важливо повернути відчуття громадянину, що це його країна, це його місто, це його громада. А для того вкрай важливо, щоб він відчував вплив на прийняття рішення і мав відчуття співучасті та відповідальності тих процесів, які відбуваються в державі», - зауважив А.Парубій і уточнив, що створення нових громад і вибори дали відчуття мільйонам українцям, що вони є господарями своєї землі, що вони вирішують і від того залежить, як вони будуть розпоряджатися коштами, які в громадах, і як буде відбуватися розвиток громад. «Це і є велика зміна психології нації. І це - велика здатність українців будувати нове українське суспільство. Але для мене, як для Голови Верховної Ради України реформа місцевого самоврядування і децентралізація - є одним із ключових пріоритетів, і ми далі стоїмо на тому шляху, щоб довести цей процес до повного законодавчого регулювання», - наголосив він.


Президент України Петро Порошенко подякував Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, а також Верховній Раді і особисто Голові ВРУ Андрію Парубію за законодавчу підтримку процесу децентралізації.

Довідково: У рамках Форуму місцевого самоврядування проходитиме  ІІІ Форум об’єднаних громад. Серед учасників Форуму - Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Київський міський голова Віталій Кличко представники місцевого самоврядування всіх рівнів, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, народні депутати, представники Уряду, міжнародної донорської спільноти та експертного середовища.

Програмою заходу передбачено напрацювання пріоритетних завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на найближчу перспективу з урахуванням необхідності завершення впровадження реформи до 2020 року. Окремим наголосом Форуму стануть питання місцевого економічного розвитку.

Також у програмі Форуму - дискусії:

  • «Фінанси і ресурси: можливості та дії в реалізації секторальних повноважень»,
  • «Нова регіональна політика – дієвий інструмент розвитку регіонів і громад»,
  • «Комплексний просторовий розвиток та ІТ-технології»,
  • «Енергоефективність – заощадливість та конкурентоспроможність»
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43