Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом с Президентом Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічєнє здійснили робочу поїздку до Донецької області. У рамках візиту високопосадовці взяли участь в робочій нараді за участю Заступника начальника генерального штабу ЗСУ, командувача об’єднаного оперативного штабу ЗСУ, генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Голова Верховної Ради під час спілкування з представниками ЗМІ висловив захоплення сміливістю Раси Юкнявічєнє. «Я перш за все хочу подякувати їй за цю відвагу і мужність, що вона дала згоду приїхати і побачити на власні очі кордон між вільним світом і кордон між російською імперією, яка намагається і сьогодні робить все можливе, щоб поширити свій вплив, - сказав він. - Адже це кордон, який розділяє цивілізацію євроатлантичну і цивілізацію, яку сьогодні представляє російська імперія».

За словами Голови Парламенту, і для НАТО дуже важливо розуміння середовища цієї боротьби, яку веде  Україна: «Хлопці, які стоять на передовій, захищають не тільки Україну, а й увесь цивілізований світ». Він нагадав, що пані Раса з Литви, і тому вона розуміє і усвідомлює, наскільки важлива для інших країн Європи та боротьба, яку веде Україна, «що захищаючи Україну, ми захищаємо і всі інші країни вільного світу».

Андрій Парубій підкреслив, що «Україна йде сьогодні дуже чітким шляхом до інтеграції в ЄС, і одним із стратегічних завдань нашої держави є членство нашої держави в НАТО». Він також наголосив на закономірності того, що Верховна Рада України прийняла зміни до закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики, де передбачила, що НАТО є нашим одним із ключових пріоритетів. «Зараз ми ввійшли в етап, коли на рівні Конституції вносимо зміни, щоб закріпити на конституційному рівні наш шлях до НАТО», - сказав Голова Верховної Ради.

Голова Парламенту повідомив, що сьогодні учасники поїздки оглянули командний пункт у селищі Широкиному, оглянули роботи українських військових саперів неподалік лінії розмежування, ознайомились з роботою КПВВ «Гнутове». Він також повідомив, що після візиту до України пані Раса летить до Вашингтону, де буде мати зустрічі високого рівня, на яких говоритиме про побачене на Донбасі. «А після цього - наступного тижня пані Раса буде головувати на щорічній Парламентській асамблеї НАТО у Галіваксі в Канаді, де буде говорити про Україну», - сказав Голова Парламенту і подякував Щиро союзникам з НАТО і особливо пані Расі «за важливу символічну підтримку України».

Своєю чергою, Президент Парламентської асамблеї НАТО відзначила роль України для безпеки Європи та євроатлантичного простору. «У першу чергу скажу, що я пишаюся тим, що мій візит як президента ПА НАТО - на передову лінію, де ви захищаєте український народ, Україну від агресії РФ. Я хочу вам подякувати за те, що ви захищаєте свободи всіє Європи», - сказала вона.

Раса Юкнявічєнє наголосила, що в Литві дуже сильно це відчувають: «Я хочу поклонитися тим  більше 10 тис людям, чоловіків та жінок, які загинули під час цієї агресії Росії проти України. І ми вдячні всім тим, які зупинили ці збройні сили тут і вони не змогли пройти далі».  Вона також привітала всіх з тим, що у 2020 році відбудеться сесія ПА НАТО в Києві. «У ПА НАТО українське питання стоїть на дуже високому рівні, багато дискусій з цього приводу. І ми єдині в тому, що Крим і Східні області України – це невіддільна частина України. У нас немає ніяких сумнівів, що ця війна РФ проти суверенної держави України і у нас немає такого слова, як «криза в Україні», бо це якраз таки війна», - сказала вона.

У складі делегації також відвідали Донецьку область народний депутат України, Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, Голова комітету з питань цивільного виміру безпеки Парламентської асамблеї НАТО Андріус Авізіус.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00