У вівторок, 6 листопада, під час вечірнього пленарного засідання Верховної Ради України Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко поінформувала про результати засідання гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко повідомила, що 6 листопада представники РФ заявили, що вони в будь-якому випадку визнають результати т.зв. «позачергових виборів» ватажків бойовиків та їхніх нелегітимних представницьких органів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 11 листопада ц.р.

Ірина Геращенко відзначила, що намір провести зазначені  фейкові вибори вже засудили більшість членів Радбезу ООН, країни «Великої сімки» та ЄС.  Перший віце-спікер нагадала, що під час Погоджувальної ради 5 листопада звернулась до керівників депутатських фракцій та груп Парламенту з пропозицією також публічно засудити сценарій Кремля провести нелегітимні вибори на окупованому Донбасі.

«Звертаюся до усіх колег з пропозицією, у середу під час пленарного засідання та під час участі в телевізійних ефірах, публічно засудити цей кремлівський сценарій та наголосити на неможливості проведення жодних нелегітимних виборів на окупованих територіях України», - наголосила І. Геращенко.

За словами представника гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко, сьогоднішня заява представників РФ у Мінську про намір проведення та визнання результатів т.зв. «позачергових виборів на Донбасі» - це де-факто видача мандату бойовикам на дестабілізацію ситуації на сході України.

«Це дуже тривожний сигнал, який може призвести до повторення небезпечного сценарію 2014-го року, коли Росія зірвала Мінські угоди, наслідком чого стали трагічні події біля Донецького аеропорту та під Дебальцеве», - заявила І. Геращенко.

Перший віце-спікер також повідомила, що 6 листопада представники України в ТКГ жорстко засудили висловлювання екс-заступника СММ ОБСЄ в Україні Олександра Хуга, який заявив, що не вважає Російську Федерацію країною-агресором.

«Україна вимагає, щоб у центрі уваги ОБСЄ була й тематика окупованої території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, яка залишається невід’ємною частиною території України. Розраховуємо, що СММ ОБСЄ здійснюватиме моніторинг не лише на окупованому Донбасі, але й в Криму», - заявила І. Геращенко.

 Насамкінець, політик закликала колег апелювати до міжнародних партнерів України – ЄС, США посилити санкційний тиск проти РФ як організатора псевдовиборів, а не лише висловлювати занепокоєння.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19