2 жовтня, під час брифінгу, представник Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко відзначила важливість ухваленої 242 голосами «за» постанови «Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із ситуацією, що склалася в Парламентській Асамблеї Ради Європи».

Перший віце-спікер повідомила, що цією заявою Парламент засуджує намагання змінити регламент ПАРЄ, щоб Росія змогла брати участь в роботі Асамблеї без виконання резолюцій Асамблеї та зобов’язань у Мінських домовленостях. Політик поінформувала, що у жовтні під час засідання ПАРЄ розглядатиметься питання щодо внесення змін до статутних документів щодо засадничих принципів діяльності Організації у контексті повернення делегації РФ, і цією Заявою Парламент засуджує спроби повернути делегації РФ, зокрема, і завдяки проросійським силам в європейській політиці.

Ірина Геращенко зауважила, що схожий документ був ухвалений нещодавно в Сеймі Литви, «що свідчить про те, що є міжнародні партнери України, які готові і будуть відстоювати європейські цінності і не давати Росії через своїх лобістів руйнувати міжнародні інституції».

Перший віце-спікер поінформувала, що тема невиконання зобов’язань РФ у Мінських домовленостях сьогодні також порушується у м. Бішкек (Киргизстан), де в ці дні відбувається засідання ПА ОБСЄ.

Ірина Геращенко підкреслила, що представники української делегації в ПА ОБСЄ на чолі із Головою Постійної делегації Артуром Герасимовим, окрім безпекових питань на Донбасі порушуватимуть питання  щодо звільнення заручників та політв’язнів Кремля. Представник гуманітарної підгрупи ТКГ нагадала, що українська сторона вже півроку не має офіційної відповіді на пропозицію яка неодноразово направлялась російській стороні щодо одночасного звільнення засуджених громадян РФ в Україні за злочини проти територіальної цілісності нашої держави та політв’язнів Кремля – Олега Сенцова, Володимира Балуха, Романа Сущенка, інших.

«Ці теми – невиконання РФ Мінських домовленостей, розблокування процесу звільнення заручників та політв’язнів Кремля, заборона використання РФ та НЗФ озброєння забороненого Оттавською конвенцією про заборону застосування протипіхотних мін є ключовими сьогодні і в Мінську, де відбувається засідання ТКГ та робочих груп ТКГ», - повідомила І. Геращенко.

Політик також звернула увагу на  намір окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України провести так звані вибори, які суттєво ускладнять політико-дипломатичне врегулювання ситуації на сході України. Перший віце-спікер нагадала, що у 2014 році, коли відбулись схожі так звані вибори на окупованому Донбасі, які між іншим, не були визнані міжнародним співтовариством, зокрема і Росією, призвели до ескалації безпекової ситуації та до загибелі тисяч військових та цивільних.

«Сьогодні Москва фактично повторює сценарій чотирирічної давнини, ускладнюючи процес мирних переговорів», - наголосила І. Геращенко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00