«Виступаючи на загальних дебатах 73-ї сесії Генасамблеї ООН, Петро Порошенко закликав країни-члени ООН докласти більше зусиль для звільнення Сергія Глондаря, Олега Сенцова, Володимира Балуха та інших бранців Кремля», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, яка у складі офіційної делегації на чолі із Президентом України Петром Порошенко перебуває у м. Нью-Йорк, США, де відбувається засідання сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Перший віце-спікер повідомила, що Президент України розповів міжнародному співтовариству, що Російська Федерація відмовляється забрати своїх громадян, які були затримані та засуджені в Україні за злочини проти територіальної цілісності нашої держави в обмін на політв’язнів Кремля, та закликав об’єднати зусилля у питанні звільнення українців, які незаконно утримуються на окупованому Донбасі, Криму та в РФ.

«Це черговий приклад безвідповідальності Росії: спочатку підбурювати і надсилати своїх громадян на цю війну, а пізніше просто покинути їх напризволяще. Ось головна риса сучасної Росії – їм байдуже», - зазначив Глава держави, виступаючи на засіданні Генасамблеї.

Ірина Геращенко повідомила, що під час виступу Президент України закликав країни-члени ООН підтримати ініціативу України щодо запровадження миротворчої місії з широким мандатом тимчасової міжнародної адміністрації  під егідою ООН на Донбасі. Також Глава держави звернув увагу на необхідність активізації зусиль для того, щоб досягти поваги до прав людини у тимчасово окупованому Криму шляхом прийняття відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН, та на те, що зростаюча мілітаризація Криму заслуговує на пильну увагу та негайне реагування з боку Генеральної Асамблеї. Окрім того, П. Порошенко зосередив увагу на діях країни-агресора в районі Азовського моря та Керченської протоки. Звертаючись до представників країн-членів ООН, П. Порошенко також закликав прийняти декларацію щодо Голодомору 1932-33 років в Україні.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко поінформувала, що 26 вересня задля активізації торговельно-економічної співпраці та посилення єдності міжнародного співтовариства у питанні відновлення територіальної цілісності нашої держави відбулась низка зустрічей Петра Порошенка та членів офіційної делегації України з представниками відомих американських та глобальних компаній, Президентом Республіки Хорватія Коліндою Грабар-Кітарович, Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом, Президентом Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді.

Також Глава держави зустрівся із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерішем та передав ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією. Під час зустрічі було обговорено останній розвиток подій на Донбасі та перспективи подальшого залучення ООН до врегулювання ситуації, зокрема, шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі. Окрему увагу було акцентовано на агресивні дії російської сторони в районі Азовського моря та Керченської протоки та домовлено координувати зусилля з метою якнайшвидшого звільнення українських політв’язнів з російських тюрем.

Перший віце-спікер висловила переконання, що виступ Глави держави на сесії Генасамблеї ООН та низка зустрічей з міжнародними партнерами України  «наближають нас до вирішення питання по миротворцям й збільшують кількість прихильників України, які вже найближчі місяці розглядатимуть резолюцію щодо порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України».

«Ми будемо боротися за кожен сантиметр території України, подаватимемо позови проти РФ у міжнародні суди і виступатимемо за реформу ООН, де країна - член Радбезу безсоромно зловживає правом вето. З кожної міжнародної трибуни і на кожній зустрічі нагадуватимемо про всі злочини країни-агресора РФ», - наголосила І. Геращенко. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30