Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер з делегацією депутатської групи дружби з Україною Парламенту Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка на чолі з Головою делегації, членом Парламенту, Головою депутатської групи дружби з Україною, заступником Представника Уряду в Парламенті Ашу Марасінге.

Голова Українського Парламенту підкреслив на початку зустрічі, що співпраця між обома країнами значно активізувалась за останні роки. Він також нагадав, що під час недавньої, «дуже теплої», зустрічі зі спікером Шрі-Ланкійського парламенту було домовлено про створення групи дружби між парламентами обох країн. Вітаючи новостворену групу дружби Шрі-Ланки на чолі з народним депутатом України Оксаною Білозір, А.Парубій наголосив, що Верховна Рада докладає великих зусиль для розвитку парламентської дипломатії. «Впевнений, що парламентська дипломатія творить ґрунт для більш тісних відносин між країнами», - сказав він.

Голова Верховної Ради позитивно відзначив перебування групи дружби у Шрі-Ланці цього літа, знайомство з нафтопереробними заводами та процесами газовидобування у цій країні. «Переконаний, у нас є перспективи співпраці як в енергетичній, так і промисловій сферах, - сказав він і додав: - Розраховуємо, що позиція Шрі-Ланки буде більш твердою по підтримці України».

А.Парубій зауважив, що Україні доводиться відбивати російську агресію і кожного дня в боях захищати українську незалежність. Він висловив упевненість, що перебування в Україні делегації Шрі-Ланки призведе до того, що дозволить краще розуміти Україну і український народ: «Наша спільна позиція у міжнародних організаціях буде більш твердою і солідарною по відношенню до російського агресора». 

Своєю чергою, Ашу Марасінге також сподівається на більш тісну співпрацю як з Парламентом, так і з Урядом України, зокрема у сфері модернізації нафтопереробних потужностей та розробки родовищ у Шрі-Ланці. Він також запропонував поділитися досвідом у сфері боротьби з корупцією та реадаптації регіонів, що потерпали від війни, до мирного життя.

Голова Верховної Ради зазначив, що окуповані території України доведеться адаптувати до нормального життя, тому «цей досвід буде дуже цінний, так само як для України важлива співпраця і в енергетичній сфері», і запевнив у підтримці «всіх починань і дій». А.Парубій повідомив, що зараз розглядається можливість введення миротворчої місії на сході країни, яка б могла повернути мир на окуповані території.

Голова Парламенту переконаний, що «дискусія зможе перейти у більш предметну співпрацю, яка ставатиме сильнішою між обома країнами», зокрема і завдяки зусиллям Голови групи дружби зі Шрі-Ланкою Оксани Білозір, яка «має потужні контакти для співпраці і з Кабінетом Міністрів України, і з Адміністрацією Президента». Він також побажав членам делегації познайомитись ближче з Україною і її людьми.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30