Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, Ірина Геращенко у складі офіційної делегації на чолі із Президентом України Петром Порошенко перебуває у м. Нью-Йорк, США, де 25 вересня розпочалася 73 сесія Генеральної Асамблеї ООН.

Перший віце-спікер повідомила, що 25 вересня ц.р. Глава делегації Петро Порошенко провів двосторонні зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою та Спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером. За словами І.Геращенко, під час зустрічей було обговорено активізацію співпраці із міжнародними партнерами України, зокрема, у сфері національної безпеки та оборони,  стан виконання Мінських домовленостей, перспективи розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН, питання посилення ролі СММ ОБСЄ у моніторингу дотримання прав людини на окупованих територіях України. Під час зустрічей Глава держави також закликав міжнародних партнерів посилити тиск на РФ для невідкладного звільнення всіх українських політв’язнів, у тому числі Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха та інших.

Особлива увага була надана темі окупованого Криму. Під час зустрічі Глави держави із Куртом Волкером, Спецпредставник США вручив символічну друковану копію декларації Державного секретаря США Майка Помпео від 25 липня 2018 року, в який чітко і недвозначно зафіксована позиція Сполучених Штатів Америки щодо невизнання незаконної анексії Російською Федерацією українського Криму.

«У цій декларації Державний секретар М.Помпео чітко вказав на те, що США не визнають і ніколи не визнають російську анексію Криму», - сказав Курт Волкер та урочисто вручив копію декларації Президенту України Петру Порошенку в штаб-квартирі ООН.

За словами І. Геращенко, міжнародні партнери України відзначають важливість пролонгації Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» задля подальшої роботи із політико-дипломатичного врегулювання ситуації на сході України та посилення санкцій проти РФ.

Виступаючи під час Заходу високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, Глава держави наголосив на необхідності запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

«Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу. Ми вважаємо, що не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН», - підкреслив Президент України. При цьому П. Порошенко зауважив, що Росія виступає проти миротворців, тому що «боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території. Вони також бояться втратити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, який Кремль утримує для забезпечення постійної інфільтрації своїх військ на Донбас», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави під час виступу також відзначив необхідність реформування ООН задля підвищення ефективності миротворчої діяльності.

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та представниками офіційної делегації України зустрівся з лідерами української громади в США та подякував за потужну підтримку українською громадою Сполучених Штатів спільної боротьби за свободу і незалежність України та високо оцінив зусилля української громади в США у питанні визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Президент України під час зустрічей з лідерами української громади в США вручив високі державні нагороди.

Петро Порошенко поінформував представників української громади про стан впровадження реформ в Україні у торгівельно-економічних та культурно гуманітарних сферах та висловив сподівання, що найближчим часом Україна отримає Томос про створення Української Помісної Православної Церкви.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30