Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи дев’яту сесію Верховної Ради України VIII скликання, привітав усіх з початком нового, осіннього, політичного сезону.

У своєму виступі Голова Парламенту окреслив питання, пріоритетні для 9 сесії Верховної Ради України VIII скликання, – «у той період, коли Україна стоїть перед важливими і навіть критичними викликами, як внутрішніми, так і зовнішніми, серед яких найважливіший – це продовження російської агресії і захист Української держави».

А.Парубій вважає, що питання національної безпеки має бути ключовим у роботі нинішньої сесії. Внутрішні виклики, за його словами, пов’язані з тим, що Україна входить у рік, коли відбудуться і президентські, і парламентські вибори, - "і політичні емоції можуть перешкодити повноцінній і планомірній роботі Парламенту". Голова Верховної Ради переконаний, що це буде «період шансів і вікна можливостей, коли зможемо продовжити системну роботу і дати відповідь на виклики, що стоять перед нами». «Я впевнений, що відчуття відповідальності більшості депутатів, що присутні у цьому залі, відчуття державності і інтересів держави вище від будь-яких політичних емоцій. Я впевнений, що ми зможемо у цьому залі працювати системно, планово і результативно», - сказав він.

Ключовим питанням, навколо якого у першу черго необхідно зосередитись, Голова Верховної Ради назвав питання національної безпеки і підтримки українських збройних сил як гарантії незалежності, але також і продовження реформи сектору безпеки у відповідності до стандартів НАТО. Він нагадав, що на попередній сесії було ухвалено Закон «Про національну безпеку». «Це системний рамковий закон, але він передбачає імплементацію ряду інших законів – закони про СБУ, розвідувальні органи, військово-промисловий комплекс, але також і про окремий комітет, який би посилив парламентський контроль», - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради підтримав закріплення євроатлантичного напряму України та вступ до НАТО у Конституції України. Це рішення, за його словами, «стане гарантією того, що євроатлантичний напрям буде збережено, незалежно від того, які політики будуть у залі Верховної Ради України – це наш обов’язок і наша місія».

Одним із найважливіших питань цієї осені А.Парубій назвав прийняття Державного бюджету України. Він висловився за збереження традиції, запровадженої минулого року, – проходження усіх етапів ухвалення Бюджету у передбачений законом термін: «Не під ялинку, і в узгодженій атмосфері цього залу».

Наступним етапом роботи сесії Голова Парламенту назвав виборчий блок. А.Парубій нагадав, що перед Верховною Радою є зобов’язання провести реформу виборчого законодавства. Він нагадав, що у важких дискусіях 226 голосами було ухвалено у першому читанні Виборчий кодекс, що запроваджує відкриті списки і можливість виборців впливати на списки політичних партій. Незважаючи на рекордну кількість правок – понад чотири тисячі, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що вже у жовтні Парламент матиме можливість увійти в розгляд Виборчого кодексу, який систематизує ряд законів: і про вибори до Верховної Ради, і до місцевих рад, і про Центральну виборчу комісію. «Ми повинні пройти цю дискусію, у тому числі оновити склад Центральної виборчої комісії», - сказав він.

Особливу увагу Голова Верховної Ради приділив питанню євроінтеграції та імплементації необхідних для цього законів. Він нагадав, що минулого року разом з Прем’єр-Міністром України Володимиром Гройсманом було розроблено і презентовано «Дорожню карту» Законопроектів у сфері виконання зобов’язань щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Влітку йшла системна робота. Фактично робота вже завершена, кінцевий план будемо презентувати: понад 50 законів, з яких 21 вже готові до розгляду. І дуже символічно, що вже перший тиждень ми починаємо із законів стратегічного напряму – євроінтеграції», - проголосив він. А.Парубій у контексті економічного блоку закликав визначити прерогативи і презентувати роботу над цим планом.

Голова Українського парламенту наголосив на необхідності на цій сесії розглянути закон про державну мову. Він нагадав ті дні, коли було нібито ухвалено закон Колісниченка-Ківалова - з порушенням усіх можливих норм, як це визнав Конституційний Суд України. «Це питання фундаментальне для життя нації, для життя держави, тому в атмосфері дискусій має бути прийнято закон про мову», - сказав він і додав, що вже зареєстровано п’ять законопроектів.

Також важливим А.Парубій назвав необхідність ухвалення на цій сесії закону про реформування парламенту. «Це є нашим спільним зобов’язанням, яке взяли голови фракцій, - законопроекти про кількість комітетів, про розподіл комітетів по методу Д’Ондта, не доопрацьовано законодавство про ТСК, необхідно також зупинити законодавчий спам», - зазначив він.

Важливим пунктом роботи сесії А. Парубій назвав внесення змін до Конституції про відміну депутатської недоторканності. «Конституційний Суд прийняв своє рішення, два законопроекти направлені у Парламент, Комітет дав висновок і пропозиції, і це є теж важлива позиція на осінь», - сказав він і підкреслив, що «найголовніше – це системна робота Верховної Ради України.

«У всі важкі роки Парламент був осередком стабільності, і коли виникали кризи - вистачало депутатів, щоб ці кризи розв’язати. Парламент є осередком стабільності і центром прийняття рішень. Працює Верховна Рада – і все буде добре у нашій Державі. Вірю і переконаний, що рівень відповідальності у цей час буде вищий від політичних емоцій», - наголосив А.Парубій і побажав успішної роботи і наснаги.


У засіданні взяли участь народні депутати України, Прем’єр-міністр та члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, представники судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає та призначає на посаду, представники громадськості, голови дипломатичних представництв іноземних держав, представники ЗМІ.




 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30