Ухвалення двох законопроектів, які стосуються реформування роботи парламентських комітетів, - важливий крок до реформи Парламенту. «Реформа - це дуже масштабний процес, і робиться дуже багато для того, щоб вона була запроваджена», - на цьому наголосив у п’ятницю Голова Верховної Ради України А.Парубій у інтерв’ю телеканалу «РАДА». «Багато місяців ми готували, зокрема, і ці закони. Моїми розпорядженнями як Голови Верховної Ради започатковано блоковий розгляд питань, наради голів комітетів, відкритий доступ до усіх депутатських запитів, введення електронної системи управління і підготовки усіх нарад, які є в Верховній Раді України, але було дуже важливо, щоб був результат і законодавчої діяльності», -сказав він і наголосив, що «ухвалення цих двох законів про внесення змін до деяких законів щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради за принципом д'Ондта в першому читанні дало старт реалізації реформ Парламенту на законодавчому рівні».

За словами А.Парубія, відбуваються «непрості дискусії, дуже багато серед депутатів консервативних, які вважають, що не можна змінювати діючий регламент, що він має бути незмінний». При цьому він зауважив, що «під час довгої дискусії, в тому числі спільно з європейськими парламентаріями, ми змогли переконати Парламент в тому, що необхідно цей процес розпочинати».

Голова парламенту пояснив, що ухвалені у першому читанні два законопроекти стосуються реформи комітетів. Один з них визначає, що кількість комітетів в Парламенті наступного скликання має бути не більше 20. Це важлива норма, яка закріплена законодавчо. «Хочу вам сказати, що в більшості європейських парламентів, окрім двох, кількість комітетів менше 20», - сказав А.Парубій.

«На жаль, в Україні майже в кожному скликанні була та ж сама історія – всі фракції приходили до парламенту, закликали до зменшення кількості комітетів, але потім в результаті політичних домовленостей кількість комітетів збільшувалася, як в нинішній каденції - до 27 комітетів», – зазначив А.Парубій. На його думку, «дуже важливо було законодавчо закріпити, що має бути не більше 20 комітетів і зазначити, що комітети мають співвідноситися з міністерствами в уряді».

«Таким чином будується система і структура влади в парламентсько-президентській республіці: парламент визначає кількість комітетів, а уряд - вже опираючись на структуру парламенту; парламент формує уряд з міністерствами, які відповідають комітетам, які є у ВРУ», - пояснив А.Парубій.

«Звичайно, не всі комітети можуть мати свої відповідники в уряді: регламентний комітет, комітет по боротьбі з корупцією, комітет з євроінтеграції, але співвідношення інших комітетів має бути відповідним з міністерствами. І це суттєво збільшить контрольну функцію Верховної Ради України. Коли буде чітка відповідність: одне міністерство – один комітет, це дасть змогу більш системної, більш злагодженої взаємодії між Парламентом і Кабінетом Міністрів, і посилить контролюючу функцію Парламенту», - підкреслив А.Парубій.

Голова Парламенту наголосив на важливості високого рівня співпраці між Урядом і Верховною Радою України.  «Зараз ця співпраця дає високий результат і високу ефективність, зокрема, у підготовці законів економічного блоку, законів євроінтеграційного блоку, але треба дати тому інституційне підкріплення - системної взаємодії між Парламентом і Урядом і підсилення контролюючої функції Парламенту», - підкреслив він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30