26 вересня 2017 року відбулось відкриття конференції ОБСЄ/БДІПЛ «Людський вимір безпеки в Україні», у якому взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Захід присвячено обговоренню актуальних питань щодо зміцнення людського виміру безпеки.

Перший віце-спікер у своєму виступі висловила вдячність представникам ОБСЄ, зокрема Спеціальному представнику Діючого Голови ОБСЄ з ґендерних питань Мелані Вервір за багаторічну співпрацю та підтримку у запровадженні ґендерної рівності.

І.Геращенко відзначила, що в умовах війни надзвичайно важливу роль у миротворчому процесі займають саме жінки, які докладають багато зусиль для повернення миру на Донбас і деокупації Криму. Політик повідомила, що сім’ї заручників, жінки-політики, громадські активісти, волонтери беруть безпосередню участь у мирному процесі і допомозі тим, хто найбільше постраждав від збройного конфлікту на Сході.

У своєму виступі Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та акцентувала увагу на порушенні прав людини на окупованих територіях, у т ч в Криму. І.Геращенко нагадала, що представники міжнародних гуманітарних організацій ОБСЄ, ООН, МКЧХ не мають доступу до заручників, які незаконно утримуються на непідконтрольній території. «Неприпустимо те, що навіть український омбудсмен не має доступу до незаконно утримуваних українців на окупованих територіях. Міжнародний комітет червоного хреста протягом трьох років не був допущений представниками незаконних формувань до заручників, навіть під час війни в Іраку не було подібних ганебних випадків», - наголосила політик. Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях зазначила, що процес звільнення заручників заблокований вже понад рік.

І.Геращенко також поінформувала присутніх про факти систематичного порушення прав жінок та дітей як на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, так і в Криму, сексуальні злочини і насильство. Й досі немає розслідування і реакції з боку Російської Федерації на факт сексуальних домагань по відношенню до представниці СММ ОБСЄ на Донбасі, що відбувся 5 травня ц.р.

Особливої уваги на зустрічі було надано збільшенню кількості жінок у складі Збройних Сил України. «Варто зазначити, що станом на 5 вересня ц.р. у лавах ЗСУ проходять військову службу 23 771 військовослужбовців-жінок, із них на посадах офіцерів – 2 916 жінок, полковника – 42 жінки. У той же час ми орієнтуємось на принцип рівності та вважаємо, що кількість жінок у ЗСУ, зокрема серед жінок на посаді генерала, не відповідає їх справжньому потенціалу», - наголосила політик.

Крім того, було обговорено гендерну проблематику у контексті ратифікації Стамбульської Конвенції. І.Геращенко вважає, що в умовах росту агресії у суспільстві її ратифікація є першочерговим завданням для парламенту, але голосування затягується через деструктивну позицію певних політичних сил і політиків, які не до кінця усвідомлюють весь спектр механізмів, що передбачає Стамбульська конвенція у контексті протидії домашньому насильству.

Своєю чергою, Мелані Вервір відзначила значні зміни в Україні та збільшення ролі жінок у політиці й посиленні їхнього впливу на прийняття управлінських рішень. Вона зауважила, що завдяки реформі децентралізації розширилась політична участь жінок-депутатів і на місцевому рівні, що в черговий раз допоможе продемонструвати важливу роль жінок у політиці, а отже стане кроком у напрямі формування ґендерної культури в Україні.

 

До участі у конференції також приєднались: директор БДІПЛ  І. Гісладоттір, Надзвичайний і Повноважний Посол Aвстрії в Україні Г. Поппеллер, в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України А. Праведник, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини В. Лутковська, Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» А. Мелешевич.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00