Під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем сьогодні у Києві Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що Росія у рамках роботи Організації Об’єднаних Націй повинна бути позбавлена права вето у питаннях, що стосуються України. «Зараз, коли російська агресія продовжується, Україна вкрай потребує дуже сильної і дієвої Організації Об’єднаних Націй», - сказав він.

Голова Українського Парламенту зазначив, що це відповідає п.3 статті 27 Статуту ООН, яким передбачається, що країна-агресор має утримуватися від голосування, якщо вона виступає стороною у конфлікті.

А. Парубій подякував Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу за активну позицію, коли він був на посаді Верховного комісара ООН у справах біженців, та за надання Україні гуманітарної допомоги. Він підкреслив, що ця допомога дозволила поліпшити життя українцям, яким довелося покинути свої домівки через російську агресію і переїхати в різні регіони України через анексію Росією півострова, а також тим, хто живе у прифронтовій зоні.

Голова Верховної Ради поінформував щодо ситуації з правами людини у Криму і на Донбасі, зокрема, про переслідування представників татарського народу, «який вдруге змушений покидати батьківщину». «Понад двадцять тисяч кримських татар змушені були покинути свої домівки. Переслідування кримських татар відбувається і сьогодні», - наголосив він, нагадавши, що кількість переміщених осіб в Україні дорівнює кількості біженців у Європі в результаті міграційної кризи. «Україні доводиться опікуватись тими людьми, які покинули свої домівки, у цьому допомога ООН є неоціненною», - сказав він.

А.Парубій запевнив Генерального секретаря, що, «незважаючи на ті безпрецедентні виклики, які постали перед Україною, Україна залишається, як одна з країн-засновниць ООН, дуже надійним союзником Організації Об’єднаних Націй», і висловив сподівання на майбутню плідну співпрацю.

Голова Верховної Ради також подякував за ініціативу щодо підвищення інституціональної спроможності Українського Парламенту. Він назвав візит Генерального секретаря ООН до України символічним і знаковим: «Для України вкрай важлива міжнародна підтримка під час російської агресії. Це не лише путінська агресія проти України, а виклик усьому світовому порядку після Другої світової війни. Наші хлопці на передовій захищають не лише Україну, а й увесь вільний світ. Майже кожного дня продовжуються обстріли і гинуть наші бійці на передовій від рук представників елітних груп військових сил Російської Федерації».

Голова Українського Парламенту також підкреслив, що Верховна Рада України «твердо стоїть на шляху реформ». «Ми проводимо реформи у всіх сферах життя: зробили важливі кроки у реформі і політичного, і мілітарного, і антикорупційного сектору, дерегуляції, енергетичної сфери, реформуємо судову систему», - зазначив він і додав, що вони проводяться в умовах військових дій і інформаційної агресії, в умовах намагання дестабілізації ситуації всередині країни російським агресором. Водночас, наголосив він: «Ми хочемо запевнити, що твердо йдемо шляхом реформ».

А.Парубій зазначив, що у Верховній Раді можуть деколи іти суперечки з різних питань,  водночас, «у питанні національної безпеки парламент стоїть твердо на позиції захисту держави, солідарність дуже висока». У цьому контексті, наголошуючи на головному - цілісності нашої держави, Голова Верховної Ради підкреслив, що вкрай важливо, щоб питання Криму залишалось на порядку денному міжнародних організацій. За його словами, «немає сумніву, що для Росії вкрай важливо, щоб це питання знімалося з порядку денного – для цього концентрувати всю увагу на окупованій території Донбасу і Луганська - це частина їхньої інформаційної стратегії, тому важливо, щоб питання Криму залишалось на порядку денному до повного звільнення всіх окупованих територій».

Своєю чергою, Антоніу Гутерреш наголосив, що Україна має залишатись суверенною і незалежною. «Для мене велика честь висловити солідарність з Україною. Я був Верховним комісаром з питань біженців і тому дуже добре знаю проблеми, з якими стикаються люди, - сказав він. - Спілкуючись сьогодні з Прем’єр-міністром і Президентом України, ми провели суттєвий діалог. ООН буде посилювати співпрацю з Україною і продовжувати надання допомоги у проведенні амбітної програми реформ».

Генеральний секретар ООН також вважає недостатньою фінансову підтримку ООН переселенців із окупованого Криму та Донбасу. «Я можу лише вибачитися за те, що ми, можливо, не зробили достатньо, що немає достатнього рівня солідарності на міжнародному рівні в питанні, що стосується забезпечення фінансових потреб України, яка стикається з такими проблемами», - зазначив він.

А.Гутерреш підкреслив необхідність подальшої співпраці з Україною в гуманітарній сфері. Він назвав свій візит до України «важливим і символічним» і побажав успіху для забезпечення розквіту мирної демократичної України.

Голова Парламенту подякував А.Гутеррешу за підтримку і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю. «Україні буде важко вирішити самостійно свої проблеми, тому дуже розраховуємо і на подальшу співпрацю, і на Вашу підтримку», - сказав він.

У зустрічі з Генеральним секретарем ООН  взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо звільнення заручників на окупованих територіях та дотримання прав людей на території Донбасу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30