Виступ Голови Верховної Ради України Андрія Парубія

на 49-й Генеральній асамблеї ПАЧЕС

 

Шановний пане Голово!

Шановні колеги!

 

Радий, що маю нагоду зустрітися з вами в рамках Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яка у черговий раз проходить у чудовому місті Стамбул, де була заснована Організація ЧЕС та 25-річчя якої ми відсвяткували у травні.

 

Хочу висловити слова вдячності Туреччині за виявлену гостинність і плідну роботу, проведену протягом піврічного періоду головування. Особливі слова вдячності – моєму колезі – Голові Великих Національних Зборів Туреччини, Президенту ПАЧЕС пану Ісмаїлу Кахраману.

 

Щиро дякую делагатам Парламентської Асамблеї за підтримку суверенітету і цілісності України, це дуже важливо для нас в час, коли наша держава бореться з російською військовою агресією. Також я вважаю дуже важливим те, що не були підтвердженні і визнані повноваження делегата ПАЧЕС особи, яка вважає себе депутатом Державної Думи Російської Федерації, але ми знаємо, шо він був обраний на нелегітимних виборах в окупованому Росією Криму.

 

Із задоволенням хотів би відзначити, що у ході Ювілейного саміту ОЧЕС країни-члени Організації підтвердили свою політичну прихильність зміцненню регіональної співпраці в рамках ЧЕС, що було відображено у спільній Декларації глав держав і урядів, особливий наголос зробивши на необхідності практичної реалізації положень оновленого Економічного порядку денного ОЧЕС та реформуванні Організації, проектно-орієнтованому вимірі в її діяльності та необхідності зосередження на реалізації спільних проектів у різних сферах, зокрема – транспорті, економіці, охороні навколишнього середовища, енергетиці, а також поглибленні взаємодії з іншими регіональними організаціями та інституціями.

 

У лютому 2018 року ми також відзначатимемо 25-річчя Парламентської асамблеї ЧЕС, яка відіграє особливу роль у поглибленні співробітництва між країнами Чорноморського регіону. І, безумовно, роль парламентаріїв в забезпеченні політичної основи та правового поля діяльності наших країн є значущою.

 

Проте, треба сказати відверто, що на 25-тому році існування ОЧЕС наш регіон не став зоною миру, стабільності та процвітання, про що також наголошувалося у ході Ювілейного саміту.

 

Через агресивні дії Росії ускладнена конструктивна співпраця між країнами ОЧЕС, гальмується реалізація регіональних проектів, зокрема щодо будівництва Чорноморської окружної магістралі та морських магістралей, з розвитку круїзного туризму у Чорноморському регіоні, реалізації науково-технічного потенціалу держав-членів тощо.

 

Ефективне співробітництво в регіоні Чорного моря, яке було засноване у 1992 році на демократичних цінностях і принципах, неможливе в умовах відсутності миру, стабільності та поваги до міжнародного права, насамперед принципів поваги до суверенітету, територіальної цілісності України та непорушності її міжнародно-визнаних кордонів.

 

Агресивна політика Росії проти інших країн-членів ОЧЕС підриває саму сутність Чорноморського економічного співробітництва. Окупація території Грузії, незаконна анексія Росією Криму та розгорнута нею агресія на Донбасі унеможливлюють досягнення Організацією її статутних цілей, спрямованих на економічний розвиток наших країн.

 

Незаконно окупований Крим перетворився на «сіру зону», де відбувається швидка мілітаризація та посилюються репресії проти інакомислячих.

 

Накопичуються факти порушення державою-окупантом Конвенції ООН з морського права. Це і незаконне будівництво мостового переходу через Керченську протоку, що вже призводить до серйозних проблем для екології Чорного моря. Це захоплення українських бурових веж, незаконна розробка державою-окупантом українських газових родовищ на захопленому українському обладнанні, незаконні вилов риби та дослідження археологічної підводної спадщини Чорного моря.

 

Шановні колеги!

 

Сьогодні Україна переймає головування в ПАЧЕС. Хочу запевнити вас, що Україна робитиме все можливе, щоб використовувати інституціональний потенціал ЧЕС з метою сприяння розвитку торгівлі, середнього і малого бізнесу, транспорту, охорони навколишнього середовища та інших важливих сфер співробітництва ЧЕС.

 

При цьому потрібно розуміти, що продовження порушень основоположних міжнародно-правових принципів Російською Федерацією буде головним викликом для усіх нас. Визначення шляхів протидії такому розвитку подій має стати одним з пріоритетних питань порядку денного ПАЧЕС на найближчу перспективу.

 

Хотів би нагадати, що у 2004 році Генеральна Асамблея ПАЧЕС схвалила комітетську доповідь «Регіональний вимір стабільності та безпеки – перспектива регіону ЧЕС», де, зокрема, визнала необхідність посилення внеску ЧЕС у безпеку та стабільність у Чорноморському регіоні. У цьому зв’язку, розвиток економічного співробітництва в умовах безпекової кризи в Чорноморському регіоні буде ключовим питанням під час українського головування.

 

Сподіваюся, що Парламентська асамблея ЧЕС у своїй діяльності буде традиційно неухильно дотримуватись норм та принципів міжнародного права у розвитку співпраці у питаннях регіональної безпеки, поруч з Парламентською асамблеєю Ради Європи, ОБСЄ, НАТО.


Дякую за увагу!


***

Адреса FTP, за якою ви зможете отримати відео цього матеріалу:

ftp://217.20.163.135

Log: visitor

Pass: visitor

06_07_17_Parubiy_turkey_vistup;

06_07_17_ Parubiy_turkey_pidhid;

06_07_17_ parubiy-zustrich;

06_07_17_ paches_video


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00