Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на Семінарі «Роуза-Рота», зазначив, що за останні три роки кількість прихильників вступу України до НАТО зросла до 50%. «Якщо ще чотири-п’ять років тому завдяки дуже потужній російській пропаганді ми мали в Україні близько 16-18% прихильників вступу в НАТО, то за останні три роки кількість прихильників вступу України в НАТО зросла до 50%. А якщо враховувати результати останніх соціологічних опитувань, то кількість тих, які б проголосували на референдумі з тих, які прийшли б на референдум, могло би бути більше на 60%. І цей показник надзвичайно важливий і свідчить про збільшення розуміння в Україні ролі НАТО», - сказав Голова Парламенту. На його переконання, така ситуація тісно пов’язана із російською агресією проти України, у можливість якої ще кілька років тому було дуже важко повірити.

Своєю чергою, Голова Парламентської Асамблеї НАТО Паоло Аллі у ході свого виступу на семінарі Роуза-Рота зазначив, що НАТО категорично засуджує агресію Росії проти України та закликає свої уряди посилити практичну підтримку України. «Ми знаємо, що, підтримуючи Україну, ми захищаємо і себе. Наша позиція щодо України є чіткою і міцною – ми категорично засуджуємо окупацію Росією частини території України, подальше порушення мінських домовленостей, порушення прав людини на цій території, підтримуємо євроатлантичну інтеграцію України і закликаємо наші власні уряди збільшити і посилити практичну підтримку Україні на двосторонній і багатосторонній основі»,- сказав П.Аллі, разом з тим закликавши українську владу посилити боротьбу із корупцією та олігархічними впливами.

А.Парубій переконаний у подальшому вдосконаленні Збройних сил України: «Українська армія стає однією із самих потужних в європейському регіоні». Цей факт, за його словами, є дуже важливим для безпеки всього європейського континенту, особливо Чорноморського регіону, де агресивні дії Росії є особливо активними.

 

 

Довідково: З 3 по 5 липня у співпраці з Верховною Радою України у Києві відбуватиметься 95-й Семінар Парламентської асамблеї НАТО в рамках ініціативи Роуза-Рота, у Парламенті України відбудеться урочисте засідання, присвячене 20-ій річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, відбудеться спільна прес-конференція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія і Президента Парламентської асамблеї (ПА) НАТО Паоло Аллі.

Цьогорічний Семінар присвячений питанням безпеки і стабільності в Україні і Чорноморському регіоні.

З вітальним словом до учасників заходу у перший день Семінару звернуться Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Голова ПА НАТО Паоло Аллі.

Передбачається також, серед інших, участь заступника Голови Асамблеї Метіна Лютфі Байдара, Генерального секретаря Девіда Гоббса,  Віце-прем‘єр-міністра з питань європейської  та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, провідного фахівця Атлантичної ради США, колишнього заступника Генерального секретаря НАТО Александера Вершбоу, Першого заступника Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко, Міністра оборони України Степана Полторака, Посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля, Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО Рейнел  Андрейчук, Глави Представництва Європейського Союзу в Україні,  Посла Хюга Мінгареллі, Керівника Представництва НАТО в Україні Александера  Віннікова, народних депутатів України, міжнародних і місцевих спостерігачів.

У Семінарі братимуть участь делегації держав-членів НАТО: Канади,  Хорватії, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Латвії, Литви, Чорногорії, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Румунії, Словенії, Іспанії, Туреччини; а також делегації асоційованих членів: Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова, Сербії, Швеції, України.

Програмою заходу передбачено сім тематичних сесій із обговорення наступних блоків питань:

·       

Сесія 1 «Росія, НАТО і Чорноморський регіон»

·        Сесія 2  «Гуманітарна і військова ситуація на Донбасі»

·        Сесія 3 «Політична ситуація і стан прав людини в Криму»

·        Сесія 4 «Порядок денний українських реформ і внутрішні виклики»

·        Сесія 5 «Доброчесність у стосунках Україна-НАТО»

·        Сесія 6 «Підтримка Чорноморського регіону»

·        Сесія 7 «Політична та економічна ситуація в Молдові»

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31