Урочистості з нагоди 25-річчя «Асоціації міст України» (АМУ - ред..) відбулись під головуванням Голови Асоціації міст України, Київського міського голови Віталія Кличка за участі Президента України Петра Порошенка, Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко, Віце-прем'єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Генадія Зубка, представників громад-членів Асоціації та представників іноземних партнерів Асоціації.

На початку заходу присутні вшанували  хвилиною мовчання пам’ять загиблих від рук терористів українців - полковника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Максима Шаповала та полковника СБУ Юрія Возного.

Від імені Парламенту України Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко привітала учасників АМУ з 25-річчям. Політик відзначила кропітку роботу представників АМУ, Уряду та Парламенту у напрацюванні законодавчих ініціатив та нормативно-правових актів у сфері децентралізації.

«Політична воля Президента України, Парламенту та Уряду у співпраці з Асоціацією міст України дає можливість впровадити системні зміни у країні. На сьогоднішній день 413 громад вже об’єдналися, з яких 159 громад протягом двох років поспіль успішно впроваджують реформу», - зауважила І. Геращенко.

Ірина Геращенко наголосила, що зараз модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів в рамках реформи децентралізації вже демонструє позитивні результати. Політик звернула увагу присутніх, що за січень-травень поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 72,3 млрд. грн., що складає 44,5% від річного обсягу надходжень, затвердженого місцевими радами.

Перший віце-спікер підкреслила, що завдяки прийнятим законодавчим ініціативам тепер об’єднані громади мають можливість планувати і реалізувати проекти, які покращують якість інфраструктури об’єднаних територіальних громад та місцевого самоврядування.

Водночас, Ірина Геращенко поінформувала, що під час голосування у Парламенті деяких законопроектів, передбачених реформою децентралізації, виникає необхідність підтримки народних депутатів України, зокрема депутатів-мажоритарників.

У цьому контексті Перший віце-спікер закликала активізувати співпрацю представників АМУ з народними депутатами України, обраними по мажоритарним округам для підвищення їхньої обізнаності щодо проблемних питань об’єднаних територіальних громад, які можна вирішити лише у разі ухвалення відповідних законодавчих актів.  

Ірина Геращенко повідомила, що 1 вересня 2017 року має набути чинності Угода про асоціацію Україна-ЄС, що відкриває нові можливості для України та надає нові інструменти в умовах подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування.

Від імені Верховної Ради України за наполегливу працю та вагомий внесок у розвиток реформи місцевого самоврядування Ірина Геращенко вручила Почесні грамоти найкращим представникам Асоціації міст України.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15