Голова Верховної Ради України в інтерв’ю телеканалу РАДА розповів щодо ідеї направити листа-звернення від голів парламентів Балто-Чорноморського регіону до парламентів країн Європарламенту, конгресу США та Великобританії щодо загроз російської агресії.

За його словами, країни Балтії, Польщу, Грузію і Румунію об’єднує не тільки історична спадщина – «ми на передовій Європи у боротьбі з агресією Російської Федерації». Водночас, Голова Верховної Ради наголосив, що Балто-Чорноморський союз має велике значення і в інших сферах - у сфері енергетики, безпеки і транзиту. Ця співпраця, за його словами, може починатися з перших кроків – таких, як спільна поїздка спікерів до США, Європарламенту, Великобританії, спільного листа, у якому ми наголошуємо, яка небезпека для всього вільного світу складає Кремль і російська агресія.

На переконання А.Парубія, це дуже важливо, коли відбувається формування нової адміністрації у Сполучених Штатах, а у багатьох ключових державах Європи пройдуть вибори - і буде коригуватися зовнішня політика, щоб голос про російську агресію звучав сильніше.

«Україна говорить про це на всіх майданчиках. Про це теж говорять і Литва, і Польща. Але коли ми об’єднаємо зусилля і будемо говорити в один голос, це звучатиме набагато голосніше для тих країн, які можливо не так гостро сприймають небезпеку», - підкреслив він і зазначив, що у рамках існуючих інфраструктурних і енергетичних регіональних проектів треба крок за кроком йти до того, щоб союз ставав міцнішим і дієвішим.

Голова Верховної Ради повідомив, що пропозиція щодо «Плану Маршалла» для України перший раз була озвучена на засіданні МПА у Варшаві: «Наші побратими з Литви дали цю ідею». Він пояснив, що головна ідея полягає у тому, що Україна досягла певних рубежів - досить швидко буде підписано угоду про асоціацію, дано дозвіл на безвізовий режим. «Має бути  наступний рубіж, у якому рухатиметься Україна в Європейський Союз, - наголосив він. - У цьому контексті колеги-спікери запропонували той шлях, який був випробуваний у європейській практиці – «План Маршалла для України», як вони це називають, коли буде виділена консолідована фінансова підтримка від всіх країн для України».

На переконання А.Парубія, це «дуже доречна і слушна ідея на сьогодні». «Важливо, що ця ідея була підтримана і Європейською народною партією. Це має стати новим якісним рівнем нашої співпраці», - зазначив він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна, проводячи реформи, веде одночасно війну проти однієї з найпотужніших агресій світу, та зауважив, що кожна зі східних європейських держав, коли проводила реформи, отримувала допомогу від Європейського Союзу. «Нам доводиться вирішувати два завдання одночасно: і стримувати російського агресора, і проводити болючі реформи, які б’ють по громадянах і їхніх родинах, - сказав він. - Тому допомога для України є вкрай важливою. Тому план Маршалла для України набирає все більше і більше прихильників - сподіваюсь, що ми зможемо вийти на результат. Ця ідея дуже важлива для України».

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30