Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з міністрами закордонних справ Словацької Республіки Мирославом Лайчаком, Угорщини Петером Сійярто та Чеської Республіки Любомиром Заоралеком у вівторок зазначив, що у кінці червня в Трускавці планується проведення конференції щодо модернізації Карпатського регіону, на яку буде запрошено голів парламентів усіх країн, які входять до нього для спільного обговорення і складення плану заходів.

А.Парубій зазначив, що у регіональної співпраці між країнами у концепції формату «Європа Карпат» є дуже великий потенціал, зокрема щодо «створення спільної інфраструктурної програми щодо розвитку Карпат, які об’єднують наші країни». Він звернувся до міністрів закордонних справ Словацької Республіки, Угорщини та Чеської Республіки із проханням підтримати спікерів їхніх країн, аби вони взяли участь у цьому заході. «Доброю ідеєю» Голова Парламенту назвав можливий наступний етап співпраці з європейськими країнами – це здійснення «плану Маршалла» для підтримки і розвитку України після надання безвізового режиму - першого важливого кроку.

Голова Парламенту подякував міністрам за «підтримку у найтяжчі часи – часи початку російської агресії», за підтримку у наданні безвізового режиму та асоціації з ЄС. «Для нас найбільш важливою є підтримка сусідів», - підкреслив Голова Парламенту.

Нагадуючи слова Путіна, що розпад СРСР став найбільшою трагедією, і тим самим окреслив плани Росії на майбутнє, А.Парубій підкреслив, що «перспективу подібних планів дуже добре усвідомлюють і Будапешт, і Прага, і Братислава, коли росіяни насаджували волю Кремля». «Ваші народи зараз як ніхто розуміють, що Україна і наші солдати захищають весь вільний світ», - наголосив він.

Своєю чергою, міністри закордонних справ одностайно висловили свою підтримку реформам України та засудили агресію Російської Федерації і анексію Криму. У цьому контексті, вважають вони, до повного виконання Мінських угод санкції проти Росії не можуть бути відмінені, та не можуть бути проведені вибори до повного припинення вогню на Сході України. «Всі наші країни підтримують незалежність України. Ми засуджуємо анексію Криму.  Підтримуємо і вітаємо європейський вибір, який зробила Україна. Раді, що європейська співпраця дає свої перші результати. Це і надання безвізу, і завершення процесу підписання Угоди про європейську асоціацію», - зазначив Міністр закордонних справ Словацької Республіки Мирослав Лайчак і запропонував допомогу у розбудові державних інститутів та реформуванні системи освіти. «У нас є мрія, щоб Україна стала сучасною і розвинутою країною», - додав він, зауваживши, що у України «немає розкоші займатися спочатку одним, а потім іншим – маєте займатися усім одразу, і головне - підвищувати життєві стандарти людей». «Ми знаємо, що таке реформи - вони складні, але приносять результат. Ми хочемо підтвердити підтримку реформ і готові надати допомогу», - наголосив М.Лайчак.


Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підкреслив, що вони з колегами добре усвідомлюють, що Україні потрібен «план Маршалла» - «щось подібне потрібно започаткувати».

Учасники зустрічі обговорили також питання щодо законопроектів, які регулюватимуть подвійне громадянство, мовну політику, економічну співпрацю, питання освіти у закарпатському регіоні.

У цьому контексті Голова Верховної Ради зазначив, що «усі меншини України мають відчувати себе комфортно», значну увагу має бути приділено розвиткові інфраструктури закарпатського регіону, - «це відкриє величезний потенціал для інвестицій Угорщини в Україну».

Говорячи про хід реформ в Україні, Голова Верховної Ради підкреслив, що «реформи під час війни - це справді неймовірно складне завдання, і це не лише популярні речі – такі, як поліція на вулицях, водночас – це і багато непопулярних реформ». «Можливо, й не так швидко йдуть реформи, як би хотілось. Водночас, усі 144 вимоги щодо безвізового режиму Україна виконала», - зазначив А.Парубій і нагадав, що електронні декларації є найбільш прозорими у світі, «корупція, що була пов’язана із постачанням газу з Росії, знищена взагалі – отримуємо газ з Європи, проведено й судову реформу».

Голова Парламенту підкреслив: «Ми рішуче налаштовані на дотримання європейських стандартів.

Стосовно Мінських угод, першим пунктом яких є всеосяжне припинення вогню, А.Парубій зазначив, що Україна продемонструвала повну готовність до їхнього виконання, - також, як і в інших пунктах. Водночас, за його словами, без виконання першого пункту угод дуже важко виконати інші вимоги. «Кожного дня ховаємо наших хлопців, це важкий момент, - сказав він. – Має бути довготривале і всеосяжне припинення вогню. А поки це не відбудеться, санкції мають продовжуватися та навіть посилюватися».

Голова Парламенту наголосив, що ситуація на Сході України дуже складна через прагнення бойовиків захопити території до меж Донецької і Луганської областей. «Тому бачимо періодичні атаки на лінії розмежування, водночас українська армія зараз набагато потужніша, аніж на початку війни, і має можливість стримувати атаки ворога, - сказав він. – Бойовики перетворюють нашу країну на полігон, де випробовують новітню зброю. Ситуація залишається дуже непростою. Атаки продовжуються, і тому важлива єдина позиція усього вільного світу і ЄС. Потрібні санкції, які змусять Путіна говорити інакше - це найголовніше».

За словами А.Парубія, у кожної країни бувають питання, що стосуються незалежності країни: «Так було у Чехії, коли німецькі війська зайшли до Судетів. Важлива солідарність, щоб російські війська ніколи не зайшли ані у Прагу, ані у Будапешт, ані у Братиславу».

«Підтримка України має відбуватись як спільна підтримка усіх наших народів, і розраховую на вашу підтримку!», - проголосив він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30