«Сьогодні ми говоримо про глибоку суть тієї ситуації, в якій опинилася Україна. Ми говоримо про безпековий вимір і, перш за все, ми маємо збагнути, що цей безпековий вимір є набагато ширший, аніж тільки його мілітарна складова, яку традиційно сприймають головним елементом безпеки. Сьогоднішній безпековий вимір – це безпека інформаційна, економічна, енергетична та гуманітарна», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час 10-го Київського безпекового форуму, до участі в якому долучилися, зокрема, члени Парламентської Асамблеї НАТО.

За словами А.Парубія, «війна для України розпочалась не три роки тому, а набагато раніше, коли Кремль і Росія здійснювали тиск на Україну через економічну та енергетичну сфери». Він зауважив, що «Україна відчувала цей тиск, агресію і атаку задовго до 2014 року» і нагадав про «газові питання, через які хотіли поставити українську владу на коліна і змусити підпорядкуватись політиці Кремля; про гуманітарну сферу, коли використовувалась навіть церква, яка фактично проголошувала імперські плани замість того, щоб нести слово Боже».

Голова Верховної Ради наголосив, що і «Помаранчевий Майдан, і Революція Гідності були не просто протестами, а елементами боротьби за українську незалежність». При цьому він дав зрозуміти, що «три роки тому російські війська вторглися не тільки на територію України - це була агресія проти всього вільного світу, проти всього євроатлантичного співтовариства, і сталося так, що Україна опинилася на передовій цивілізаційної боротьби».

Політик закликав до розуміння того, що «загроза з Кремля є глобальною», і додав: «Той, хто вважає, що це україно-російський конфлікт, той або свідомо, або несвідомо глибоко помиляється і не розуміє суті тих речей, які відбуваються в Україні. Ціль Кремля - відновити вплив на весь геополітичний простір, який він контролював за радянських часів. І це добре розуміють і Румунія, і Естонія, і інші країни Балтії, і Польща, і Грузія».

Голова Верховної Ради України, звертаючись до присутніх на форумі, наголосив, зокрема,  на необхідності шукати формат більш тісного союзу з країнами, які межують з Російською Федерацією. «Наше завдання сьогодні - в двох вимірах.  В одному вимірі - це суттєво розширити розуміння питань безпеки, про що я вчора говорив з Президентом Парламентської асамблеї НАТО. Поки ми не підготуємо дуже ефективні і дієві відповіді на енергетичну, економічну, інформаційну і гуманітарну безпеку, нам буде складно дати адекватну відповідь на мілітарну загрозу. Ми маємо суттєво розширити розуміння і проблеми безпеки. І наступне, що нам необхідно зробити в нашому спільному євроатлантичному союзі вільних народів - мати більш глибоку співпрацю і розуміння між тими країнами східної Європи, які межують з Росією», - сказав А.Парубій.

«Я впевнений, що наш більш тісний союз чи на рівні парламентському, чи на рівні урядовому допоможе впливати на позицію всього євроатлантичного простору, - наголосив Голова Верховної Ради А.Парубій і додав. - Ми повинні в своїх країнах шукати формат і розуміння більш тісного співробітництва, який допоможе у відбитті агресії і встановленні безпеки не тільки в Україні, а й в усьому вільному світі».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30