Під час офіційного візиту до Литви Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з керівництвом Спілки литовських стрільців.

Перед зустріччю керівник групи волонтерської підтримки Спілки стрільців Литви Харольдас Даумантас провів екскурсію для української делегації штаб-квартирою організації.

У вступному слові Андрій Парубій зазначив: «У Литві збережена столітня традиція стрілецького руху - руху добровольців, резервістів - чоловіків і жінок, які перебувають у постійній готовності боронити зі зброєю у руках незалежність своєї держави. З литовського стрілецького руху виникли перші збройні сили Литви». Також спікер наголосив, що Україна і Литва мають схожу історію, адже напередодні Першої світової війни добровольчий рух стрільців виник і в Україні: «Ми маємо подібну історію, адже перші українські військові формування часів Перших визвольний змагань - Українські січові стрільці теж виникли з добровільного стрілецького руху. Ми маємо багато спільних сторінок історії разом з литовським стрільцями. У міжвоєнний час, коли литовцям вдалося зберегти свою державність, вони підтримували українських борців, - наприклад, Євгена Коновальця, який навіть мешкав певний час у будинку литовських стрільців у Каунасі».

Голова Верховної Ради подякував литовським волонтерам зі Спілки литовських стрільців за підтримку України в часи Революції гідності.

«Зараз, коли на Донбасі українські воїни протистоять російській агресії, литовські стрільці заснували окрему потужну групу підтримки України. І як вісімдесят років тому, так і зараз литовські волонтери допомагають українцям. І ця допомога - неоціненна», - зазначив Андрій Парубій.

Під час розмови сторони обмінялися думками щодо питання формування територіальної оборони в Україні та у Литві, ситуацією в окупованому російським агресором Криму та на Донбасі, перебігом військових дій у зоні АТО.

Андрій Парубій зазначив, що формування в Україні Резервної армії є питання національної безпеки, і важливим тут є насамперед досвід Литви. За словами Голови Верховної Ради зараз є важливим провести консультації серед військових експертів, щоби виробити правильну формулу функціонування територіальної оборони і підрозділів Резервної армії, щоб своєчасно та ефективно протистояти агресору.

На думку Голови Верховної Ради України, «Путін не обмежиться Кримом і частиною Донецької області – його плани набагато ширші. Російський агресор – це реальна небезпека для всього вільного світу».

«Переконаний, в умовах створення в Україні Резервної армії десятки тисяч громадян готові будуть пройти вишкіл і в будь-який момент стати на захист Батьківщини. Потрібно тільки знайти правильну формулу Резервної армії», - підкреслив А.Парубій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28