Голова Верховної Ради України під час зустрічі зі Спікером Кнесету Держави Ізраїль Юлієм (Йоелем) Едельштейном на чолі парламентської делегації у середу зазначив, що «це дуже знаковий візит для України, і це є перший візит на такому рівні за останні 23 роки». «Відповідно – перед нами стоять важливі завдання щодо покращення і посилення інтенсивності  співпраці між Ізраїлем і Україною», - наголосив він.

А.Парубій серед етапів співпраці між Україною і Державою Ізраїль назвав першочергові міждержавні угоди, що повинні будуть опрацьовані і підтримані обома парламентами. «Зокрема, це угода про соціальне забезпечення, - сказав він. - Ми очікуємо її внесення від Президента України, і я не маю сумнівів, що вона буде підтримана так же, як і Угода про тимчасове працевлаштування  в окремих галузях економіки на ринку праці Держави Ізраїль, що була ратифікована Верховною Радою минулого пленарного тижня».

Голова Парламенту позитивно оцінив підписану у червні 2016-го року міжурядову Угоду про тимчасове працевлаштування, яка є практичним прикладом взаєморозуміння та взаємовигідної співпраці. «У нас є готовність до активізації наших відносин, - сказав він. - Багато об'єднуючих речей, навіть до кінця не усвідомлених. Ми би хотіли переосмислити і переглянути деякі сторінки співпраці минулого періоду».

Також А.Парубій наголосив на важливості для України, особливо напередодні відзначення річниці трагедії Голодомору, аби у Кнесеті відбулося визнання Голодомору актом геноциду українського народу. «Українська сторона дуже розраховує на це. Ми сподіваємося на позитивне рішення, що законодавча ініціатива, яка вже внесена у Кнесет, буде підтримана, адже Ізраїль, як ніхто, має розуміти всю глибину трагедії, яку пережив український народ у 32-33-х роках», - зазначив він на брифінгу журналістам.

А.Парубій повідомив, що під час зустрічі Сторони обговорили етапи нашої співпраці як на рівні економічного, так і культурного обміну. «Я глибоко переконаний, що є великий потенціал у наших відносин, і ми будемо інтенсивно цей потенціал використовувати, робити наші відносини міцнішими і виносити їх на новий якісний рівень», - сказав А.Парубій.

Своєю чергою, Ю.Едельштейн подякував за гостинність та за високий рівень організації і проведення річниці трагедії Бабиного Яру.

«Наша країна розглядає Україну як близького союзника на міжнародній арені. Співпраця починається на міжнаціональному рівні, про що свідчать літаки, переповнені пасажирами в обидві сторони. Міжнаціональні зв’язки почалися десятки років тому і будуть розвиватись», - додав він.

У ході брифінгу Юлій Едельштейн наголосив, що нинішній візит Голови Кнесету, наряду з іншими попередніми двосторонніми візитами різних рівнів, свідчить про близькість відносин між двома країнами. «Україна і єврейський народ поділяють спільну історію тисячі років, я певен, що і в майбутньому ці дві країни розвиватимуться в дусі дружби і братерства», - сказав Спікер Кнесету.

За його словами, «співпраця знаходить своє відображення в кожній сфері наших відносин: як міжнародній, так і в багатьох інших областях – економіці, громадській діяльності, медицині, сільському господарстві». «Євреї України переживають пробудження і розквіт  культурного життя. Це завдяки великому внеску уряду, який розглядає євреїв, як важливу складову багатокультурності України», - зазначив він.

Ю.Едельштейн відзначив зусилля українського Уряду у збереженні пам’яті про Голокост, про що свідчила «вражаюча програма заходів до сімдесят п’ятих роковин трагедії у Бабиному Яру».

«Близькість між нашими країнами є надбанням діяльності громадськості: Понад 150 тисяч туристів з кожного боку, а також скасування необхідності оформляти візу, свідчать про добрі відносини між народами. Немає жодних сумнівів у тому, що співпраця між  нашими країнами буде розширюватися», - сказав  Юлій Едельштейн. Водночас він зазначив, що «Україна має багато проблем, але Ізраїль стоятиме на стороні України, на шляху їх подолання».


Ю.Едельштейн висловив сподівання, що «законодавчий акт про працевлаштування підсилить економічні вигоди, які наші народи винесуть із співпраці і впорядкує нелегальні візити трудових мігрантів».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Спікер Кнесету Держави Ізраїль Юлій Едельштейн підписали Меморандум про співробітництво між Верховною Радою України та Кнесетом Держави Ізраїль.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43
30 квітня 2024 16:08
30 квітня 2024 15:57
30 квітня 2024 14:19