Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу РАДА, відповідаючи на запитання щодо річниці Майдану, зазначив, що для нього, «перш за все, це не просто спогад». На його переконання, «Майдан триває й далі». «Ті завдання, які були поставлені на Майдані, і надалі лишаються актуальними для України, - сказав він. - 21 листопада ввечері я з мегафоном виходив зі свого номеру із готелю «Київ», йшов на Майдан і думав, що непідписання Угоди про Асоціацію потягне за собою наслідком підписання Митного Союзу, а потім, крок за кроком і фактичне поновлення впливу Кремля на зовнішню і внутрішню політику України, і фактично, поетапно - втрату незалежності».

За його словами, для нього, «окрім інших важливих речей, таких, як свобода слова, свобода вільних зібрань і євроінтеграція, це й ще була боротьба за українську незалежність». «Цю боротьбу вів і мій дід, що був в лавах українсько-галицької армії, і мої дядьки, які воювали в УПА, і вся моя родина, яка провела багато років на засланні в Сибіру, - зазначив він. - І ми змогли зламати загальний план Кремля по контролю над Україною, щоб через маріонетку-Януковича зробити його тотальним. І Майдан переламав ці плани Кремля, в результаті цього, вже не маючи інших варіантів, вони мілітарною силою, відвертою зброєю своєї армії пішли на Україну».

А.Парубій пояснив, чому для нього й зараз триває Майдан: «АТО – це і є продовження Майдану, бо коли була знесилена армія, коли були деморалізовані спецслужби, власне ті ж хлопці, тисячі хлопців Самооборони Майдану, які стояли на барикадах на Інститутській, на Грушевського, вони пішли добровольцями, були створені добровольчі батальйони, які стали на захист України вже від прямого агресора на таких самих барикадах, блокпостах біля Дебальцево, біля Щастя, біля Маріуполя і, великою мірою, вони стали ідеологічною основою війни, яка ще триває й сьогодні». «І спроби окупації України за допомогою російської агресії кожного дня, кожної ночі тривають. Ми й далі ховаємо наших хлопців, загиблих на цій війні. І для мене це була і є боротьба за незалежність України. І коли мене запитують: «А що ми здобули за ці три роки?», - то я відповідаю, - «Ми захистили українську незалежність, самостійність»», - наголосив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради нагадав, що у 18-20 роках минулого століття вже було втрачено українську державу. «Це була не просто абстракція, не просто втрата якогось юридичного інституту. Після того, я нагадаю, був Голодомор, коли було знищено майже вісім мільйонів українців, власне, тільки через те, що ми не втримали своєї державності, - зазначив він. - Звичайно, час війни – це складний час, в який важко передбачати неймовірний економічний підйом, тому що нам доводиться віддавати великі кошти на армію, на українську безпеку, реформувати та фактично заново створювати українську армію. І звичайно, важко думати, що в період війни можна робити якійсь неймовірно економічні злами».

Водночас, підкреслив А.Парубій, «це є боротьба, яка гарантує нашим дітям і внукам не тільки життя в самостійній державі, а й їхню безпеку та добробут». «А окрім того, нам доводиться в цей час, три роки  проводити реформи майже в усіх сферах всього суспільного життя. Це і реформа поліції, судова реформа, антикорупційна реформа, де ми зробили одне з найкращих в Європі антикорупційних законодавств», - додав він.

Голова Українського Парламенту підкреслив, що «майже кожного тижня ми беремось за реформування тієї чи іншої галузі, цього тижня - це інфраструктура, але це і децентралізація». Він розповів, що, спілкуючись з друзями із сусідніх держав: із Польщі, Чехії, Словаччини, - розуміє, що період проведення реформ там також був дуже болючим етапом, тому що завжди було підвищення цін на комунальні послуги, підняття тарифів, а в багатьох державах – це ще й підняття пенсійного віку, і кожна з цих держав дуже важко пройшла шлях реформ. Україна ж проходить шлях реформ, одночасно ведучи війну проти найбільших мілітарних потуг в світі, - з Російською імперією. «Це не прості, це - складні умови, в яких ми перебуваємо, але разом з тим, ми зупинили Путіна на Майдані, ми зупинили його на Сході України, і весь його план «руської весни» був повністю провалений, - зазначив він. - Весь цивілізований світ об’єднався навколо України, і щодня санкції проти Росії обезкровлюють Путіна. А українські реформи, можливо не так швидко, як би хотілось, вони йдуть та дають результат, і ми зможемо вже цього року з Бюджету підняти і мінімальну заробітну плату, і підняти соціальні стандарти».

За його словами, вже є зростання ВВП на 1,8%, «але це ж зростання, в той час, як ми бачимо в багатьох сусідніх державах навпаки – падіння ВВП». «Ми бачимо позитивні тенденції. Я можу говорити про те, що найважчі часи і роки вже позаду, зараз можу сказати до третьої річниці Революції гідності, що ми вже пройшли найважчий період нашої боротьби, - підкреслив А.Парубій. - І сьогодні можу твердо та впевнено говорити, що Україна йде шляхом перемоги, міцнішають наші збройні сили, весь цивілізований світ залишається нашими партнерами. І в мене немає жодних сумнівів, що Україна в цій війні, яку вона веде не тільки за себе, а за весь цивілізований світ, здобуде перемогу. І це найкращий, мені здається, настрій, з яким ми можемо входити в річницю від початку Революції Гідності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50