У ході візиту до Турецької Республіки під час засідання ПА НАТО Голова Українського Парламенту Андрій Парубій звернувся до Комітету цивільного виміру безпеки ПА НАТО з питання доповіді щодо двох вимірів конфлікту в Україні. Він зазначив, що саме тут, «у міжпарламентському форматі, можемо обмінятися думками, які потім зможуть стати підставою для прийняття рішень нашими урядами». «НАТО вже 70 років гарантує безпеку, і саме НАТО ми завдячуємо 70-літтям миру у зоні його відповідальності. Приєднання центральноєвропейських країн до НАТО розширювало зону стабільності і зону безпеки і, як правило, ставало передумовою їхнього членства в НАТО», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій висловив переконання, що «рішення Бухарестського саміту 2008-го року діють, і зовсім незадовго наш прапор замайорить біля штаб-квартири Альянсу». «І це наша стратегічна ціль для України, яка визначена українським парламентом», - підкреслив він.

Для цього, за його словами, необхідно пройти «важкий шлях – шлях реформування української армії, затверджено поетапний план по приведенню її до стандартів НАТО та реформуванню сектору безпеки, і поставили амбітну ціль – здійснити це до 2020-го року».

А.Парубій підкреслив, що особливе партнерство з НАТО – це не тільки можливість реформувати сектор безпеки, а й змінювати суспільство в цілому. «Нам доводиться проводити великий пласт реформ, одночасно зупиняючи агресію однієї з найпотужніших армій – Російської Федерації, - додав він. –Переконаний, що на кордоні наші хлопці, стримуючи російську агресію, захищають не лише Україну, а й весь вільний світ».

За словами Голови Парламенту, «кожний долар, вкладений у розвиток України, економить тисячі, які були потрібні для стримування Російської Федерації на східних кордонах Альянсу». Він нагадав напередодні річниці Майдану, що Майдан продовжується і сьогодні. «Агресія Росії набагато ширша, аніж просто мілітарна агресія, яка становить лише частину тих планів, які має Росію стосовно України: війна інформаційна, енергетична, на розбалансування всередині країни – це все аспекти гібридної війни, які проводить Росія, намагаючись відновити свій контроль не лише над Україною, - сказав А.Парубій. – Ми твердо переконані, що Україна дуже важлива, але вона не остання. Україна стримує весь цей наступ і всі агресивні наміри щодо світу в цілому».

За словами Голови Верховної Ради, «наше протистояння – це протистояння глобальне, це протистояння цивілізаційне». «Українці захищають весь вільний світ. У такий відповідальний час всі держави-члени Альянсу повинні твердо усвідомлювати глобальність тих викликів, які стоять перед нами», - підкреслив він і подякував всім членам Альянсу, які чітко і твердо стоять на позиції збереження санкцій проти Російської Федерації.

«Це один із дієвих аспектів стримування агресії Путіна.  Переконаний, що санкції будуть продовжені, поки не буде зупинена агресія, звільнена частина Донецької і Луганської області, поки не буде звільнений Крим, - наголосив А.Парубій. - І це питання для нас є надзвичайно важливим, щоб ми про це не забували - про окупований Крим, коли ведемо дискусії про відновлення нашого суверенітету, щоб усі члени Альянсу пам’ятали рішення Бухарестського саміту, що Україна буде членом НАТО».

Голова Верховної Ради підкреслив, що «це наша ціль». «Я впевнений, що ми пройдемо цей шлях, яким ідемо сьогодні, що одного дня ми будемо присутніми на ПА НАТО як члени Альянсу, це наша мета, і ми зможемо спільно до неї дійти найближчим часом».


Відео виступів шукайте тут.

ftp://217.20.163.135

visitor

visitor


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30